Skapa ett riktigt bra CV som passar dig i rollen som redovisningschef | CV-exempel, tips, varningar och mycket mer

Om du arbetar eller vill börja arbeta som redovisningschef så är du antagligen väldigt högt upp i din karriär och du har en hög utbildning och lång erfarenhet. Men trots att du kanske är väldigt etablerad på arbetsmarknaden så är det inte säkert att du vet hur man ska skriva ett CV på bästa sätt.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

Lyckligtvis är vi här för att hjälpa dig. I den här guiden kommer du att få reda på allt som behövs för att skriva ett riktigt bra CV och vinna det där jobbet som redovisningschef. Läs vidare för att ta del av tips, trix, CV-exempel och mycket mer!

Table of Contents

Vad är en redovisningschef?

En redovisningschef är någon som jobbar som chef över redovisningen på ett företag. Det innebär att den personen har det yttersta ansvaret att se till att redovisningen går rätt till eller genomförs på rätt sätt. Dessutom så är det en ledarroll och den som jobbar som redovisningschef har oftast också ansvaret över ett team med medarbetare.

Dessutom är det viktigt att du har goda ekonomiska kunskaper i rollen som redovisningschef och vet hur balansräkning, bokslut osv. går till. Redovisningschefen sköter även kontakter internt med chefer och liknande, samt externt med revisorer, myndigheter, försäkringsbolag och skatterådgivare etc.

Redovisningschef CV

Hur börjar man jobba som en redovisningschef och hur många års erfarenhet måste man ha?

För att få jobb som redovisningschef är det viktigt att du har meriterande och påvisbar erfarenhet. Först och främst behöver du ha en utbildning inom ekonomi. Det kan vara en 3-årig kandidatutbildning eller en 4-årig civilekonomexamen.

Efter det bör du skaffa ett jobb som ekonom på ett företag under några år innan du byter upp dig mot högre positioner och större ansvar. För att få jobb som redovisningschef behöver du i alla fall ha några års erfarenhet med att jobba inom ekonomi, och främst redovisning, för att få jobb som redovisningschef.

Hur bör en redovisningschef lägga upp sitt CV?

Innan du sätter igång och skriver ditt CV är det viktigt att fundera på exakt hur du bör lägga upp det för att vara så attraktiv för rekryteraren som möjligt. I den här guiden ska vi försöka göra det så lättförståeligt och enkelt som möjligt så att du också kan skriva ett CV som vinner jobb och lättare bli kallad till intervju vid rekrytering.

Få till ett riktigt proffsigt men snyggt språkbruk.

Det första du bör tänka på är vilket språkbruk som du vill använda. Du ska låta proffsig och kunnig men samtidigt inte för saklig. Språket är en av de första sakerna som rekryteraren uppmärksammar och där är det viktigt att du ger ifrån dig ett bra intryck.

Det är viktigt att du tänker på att använda samma språk igenom hela CV:t och inte växlar mellan informellt och formellt språk eller mellan lättläst och avancerat. Du bör använda ett språk som är objektivt, formellt och korrekt, du söker trots allt tjänsten som redovisningschef, men samtidigt lättläst och inte för avancerat då det ska vara lätt för rekryteraren att läsa igenom ditt CV.

Undvik att verka för skrytig eller osäkert i CV:t, det är bättre att hålla en objektiv ton. Du kan dock låta positiv i CV:t om du vill. Det är alltid bättre att låta positiv än negativ och du ger du också ifrån dig intrycket av att du är lätt att samarbeta eller jobba med.

Tänk också på att ta med vissa nyckelord som handlar om den tjänst som du söker. Då uppfattas du som mer kompetent. Du kan t.ex. läsa igenom jobbannonsen till det jobb som du söker väldigt noggrant och sedan strycka under de ord som verkar vara de viktigaste. Nedan kommer en lista på ord som kan vara bra att använda om du söker jobb som redovisningschef:

  • Redovisning
  • Bokslut
  • Budget
  • Samarbete
  • Mål
  • IFRS
  • K3 och K2 redovisning
  • Utveckling
📌 Tips: Ett tips som vi har är att läsa igenom jobbannonsen noga och sedan använda nyckelord som förekommer i annonsen. Det lär säkert se olika ut för olika jobbannonser, men om du skräddarsyr dina nyckelord till det jobb som du söker så framstår du som mer perfekt för rollen än om du inte gjort det.

Redovisningschef CV

Se till att din layout är snygg och stilren.

Något annat som rekryteraren snabbt upptäcker är din layout. Med layout menar vi den artistiska utformningen av CV:t. Hur det ser ut, vilka färger det har osv. Här är det viktigt att du berättar en enhetlig berättelse och har en layout som passar någon som söker rollen som redovisningschef.

Du bör undvika att ha en layout som är alldeles för “kaotisk” eller ostrukturerad – du vill framstå som strukturerad och kompetent här. Använd inga färger som sticker ut för mycket eller konstiga symboler eller typsnitt. Strukturerat och elegant går alltid hem.

📌 Tips: Ett tips är att använda någon mall från oss. Vi är experter på snygga och proffsiga mallar som passar för alla olika typer av tjänster. Vi har flera olika mallar att välja mellan så förhoppningsvis hittar du något som passar dig.

Gör CV strukturerat och lättläst

Det är också viktigt att du gör CV:t strukturerat och lättläst. Använd tydliga sektioner för att dela upp CV:t och använd rubriker för att namnge dem. Punktlistor är en bra idé, men även raka linjer och ett lättläst typsnitt.

Du bör även ha lite mellanrum mellan olika delar så att CV:t blir lättöverskådligt och lättare att läsa. Du söker rollen som redovisningschef så här är det viktigt att visa att du är någon som är strukturerad och noggrann.

⚠️ Varning: Se till att CV:t är strukturerat och att det har mellanrum mellan det olika delarna, men låt det samtidigt inte bli för långt. En a4 sida räcker. Här är det egentligen viktigare att sålla bort det som inte är relevant och hålla det kort.

Ett exempel på hur ett CV för en redovisningschef kan se ut

Mats Lindquist
19810113
Redovisningschef
071-4329682
mats.lindquist@exempel.com
Måsstigen 17
75837, Stockholm
linkedin.com/mats.lindquist

Introduktion
Utbildad civilekonom med bred erfarenhet inom redovisning. Har under de senaste åren fått förmånen att leda ett otroligt team där vi sköter redovisningen och bokföringen vid ett stört företag. Är van vid att kliva in i ledarskapsrollen och samordna ett team. Vill utveckla mig inom min karriär och nästa mål är att jobba som redovisningschef för ett ännu större team. Letar också efter en organisation där problemlösning och nya idéer uppskattas högt.

Arbetslivserfarenheter
2020-pågående
Redovisningschef
KHG Stockholm

  • Övergick till en chefsroll på ett större företag i Stockholm och hade ansvar över ett team med ekonomer och redovisningsassistenter.
  • Jag tog de yttersta besluten över redovisningen och hjälpte till med att delegera och assistera teamer. Jag följder även upp och tog besluten angående bokföringen.
  • Det gav mig mycket erfarenhet kring att leda ett team och vikten av samarbete och ledarskap.

2017-2020
Civilekonom
MeWe Stockholm

  • Fick större ansvar över bokföringen, bokslutet, redovisningen och budgetering.
  • Fick möjlighet att leda ett mindre team och jobbade nära ekonomicheferna när de gällde frågorna som rörde redovisning.
  • Genomförde även avstämmningar med mina kollegor löpande och organiserade möten där vi hade uppföljningar och rapporteringar på tidigare uppgifter.
  • Erfarenheten lärde mig hur man på bästa sätt kan optimera ekonomin, redovisningen och budgeten för ett företag.

2012-2016
Civilekonom
PreAB Stockholm

  • Arbetade i ett team där vi skötte redovisningen, bokslut, bokföring och i viss mån även budgeten.
  • Arbetade nära och tillsammans med kollegor från andra team och jag tillsammans med två andra fick även i uppdrag att samordna och organisera möten mellan sektionerna.
  • Min tid där gav mig många lärdomar om hur ett team på en redovisningsavdelning fungerar och vad för typer av uppgifter som de har.

Utbildningar
2007-2011
Civilekonomprogrammet
Stockholms universitet

  • Inriktning redovisning.

2002-2005
Kandidatprogram i redovisning
Stockholms universitet

  • Ämnesfördjupning planekonomi.

1997-2000
Ekonomiprogrammet
Stekens gymnasium Uppsala

  • Inriktning redovisning.

Kvalifikationer och kompetenser

Yrkeskompetenser:

  • Professionell kunskap inom redovisning, bokföring, bokslut och budgetering.
  • Mycket gods färdigheter inom ledarskap, kommunikation och samarbete.
  • Goda färdigheter inom administration.
  • Goda färdigheter inom redovisningsprinciperna K3, samt K2.

Övriga kompetenser:

  • Talar svenska flytande.
  • Talar engelska flytande.
  • B-körkort.

Ett exempel på hur din struktur på CV:t kan se ut

Det är viktigt att du är strukturerad i ditt CV så att du framstår som kompentent och ansvarig. Nedan kommer ett exempel på hur du kan välja att strukturera upp ditt CV.

Redovisningschef CV

Börja CV:t med en header

Allra först i CV:t bör du ha med en header. Kort sagt är det en liten sektion där du skriver alla dina personliga uppgifter. Det kan vara saker som namn, telefonnummer, mailadress etc. Här är det viktigt att bara ta med uppgifter som är kopplade till dig i ditt yrke. Uppgifter som privata instagramkonton eller liknande är alltså inte relevant och direkt olämpligt.

📌 Tips: Du kan välja om du vill ha headern högst upp på dokumentet eller om du vill placera det i en egen sektion till vänster. Det viktigaste är att det är tydligt och iögonfallande så att rekryteraren vet vad det är den kollar på. Glöm inte heller bort en bild på dig själv.

Nedan kommer ett exempel på hur en header kan se ut:

KORREKT
Mats Lindquist
19810113
Redovisningschef
071-4329682
mats.lindquist@exempel.com
Måsstigen 17
75837, Stockholm
linkedin.com/mats.lindquist

Gör sedan rekryteraren intresserad av dig med hjälp av en kort introduktion

I nästa steg skriver du en kort sammanfattning eller introduktion om dig i löpande text. Det ska vara en beskrivande text om dig och din karriär och den ska locka rekryteraren att vilka anställa dig. Du bör alltså ta med saker som gör att du upplevs som relevant för tjänsten som du söker.

Nedan kommer en lista på saker som kan vara bra att ta med. Tänk dock på att du inte behöver ta med allt på listan – ta med det viktigaste på några punkter eller flera saker på bara en eller två. Det viktigaste är inte vilka punkter du har med utan att informationen stärker tesen att du är en av deras bästa kandidater.

  • Drömmar
  • Mål
  • Tidigare karriär
  • Kompetens
  • Tidigare erfarenhet
  • Lärdomar
  • Vad för ansvar du har haft tidigare
  • Etc.

Lista sedan dina tidigare arbetslivserfarenheter

När du ska skriva om dina tidigare arbete:n så ska du dock inte skriva det i löpande form. Istället ska du lista dina tjänster i punktform och vid varje punkt skriver du arbetsuppgifter, arbetsplatsens namn, stad, start- och slutår, samt en kort punktlista som beskriver vad du fick göra och vad erfarenheten gav dig.

Redovisningschef CV

Det är viktigt att du håller det kort och relevant och bara tar med erfarenheter som är meriterande.

⚠️ Varning: Ett fel som många ofta gör är att de listar alla arbetslivserfarenheter som de har haft och så slutar det med att CV:t är 3 sidor långt. Det är bättre att sålla och bara ta med de erfarenheterna som är mest relevanta för det jobb som du söker.
📌 Tips: Tänk också på att lista din mest relevanta arbetslivserfarenhet först, oavsett om det var det senaste jobbet som du hade eller ett jobb som du hade för några år sedan. Det arbete som är mest meriterande för den tjänst som du söker bör listas först.

Skriv om dina relevanta utbildningar

Du kan skriva om dina utbildningar på samma sätt som du skrev om ditt arbete. Tidsperiod, namn, lärosäte och stad. Du behöver dock inte ta med en punklista över vad du gjort. Såvida det inte är något som är meriterande, som en viss kurs eller en inriktning som du valt.

Nedan kommer ett exempel på hur det kan se ut:

KORREKT
2007-2011
Civilekonomprogrammet
Stockholms universitet

  • Inriktning redovisning.

2002-2005
Kandidatprogram i redovisning
Stockholms universitet

  • Ämnesfördjupning planekonomi.

1997-2000
Ekonomiprogrammet
Stekens gymnasium Uppsala

  • Inriktning redovisning.
⚠️ Varning: Utgångspunkten är att bara ta med den senaste och mest relevanta utbildningen. Har du universitetsutbildning behöver du alltså inte ta med gymnasieexamen. I det är fallet är gymnasieexamen dock relevant eftersom att det är inom redovisning. I sådana fall kan du välja om du vill ta med utbildningen eller inte.

Ta också med en lista på dina kompetenser eller färdigheter

Avsluta sedan med en lista över kompetenser eller färdigheter. Du kan dela upp dem i yrkeskompetenser och övriga kompetenser. I yrkeskompetenser kan du nämna kunskap i vissa översättningsprogram eller liknande och i övriga kompetenser kan du nämna kompetenser inom språk eller liknande.

Glöm inte bort att skriva det personliga brevet

Se också till att du bifogar ett personligt brev tillsammans med CV:t. I det personliga brevet bör du skriva lite mer om dig själv och varför du är rätt person för rollen. Se dock till att inte bli för personlig och bara hålla dig till information om ditt professionella jag.

Du skriva skriva det personliga brevet i löpande text och enbart innehålla information som stärker dig vid deras rekrytering. Du vill här ytterligare bevisa att du är den bästa av deras kandidater. Se dock till att hålla det kort och inte bli för lång. Du vill hålla rekryterarens intresse igenom hela brevet.

Det är bättre att det blir för kort än långt och det är viktigt att här kunna sålla bort information som är onödig eller på andra sätt irrelevant. Tänk också på att inte upprepa dig. Om du har tagit med information i CV:t behövs det inte tas med i det personliga brevet, såvida de inte lägger till någonting extra.

📌 Tips: Tänk på att använda samma (eller en liknande) mall till både CV:t och det personliga brevet. Det gör att båda uppfattas som samstämmiga och du uppfattas som mer professionell och strukturerad.

Redovisningschef CV

Avslutning: Så här går du tillväga för att skriva ett riktigt bra CV för en redovisningschef

Det här var lite tips och trix hur du ska skriva ett bra CV som redovisningschef. Förhoppningsvis har du lärt dig något och kommer nu kunna skriva ett bra CV som vinner dig flera olika jobbmöjligheter. Nedan kommer en sammanställning över tips och varningar som vi tycker det är viktigt att du har med dig.

📌 Tips:

  • Tänk på att använda en mall från oss eller några av våra resurser när du skriver ditt CV. Det är bra att använda alla typer av tips som finns tillgängliga för att skriva ett så bra CV som möjligt.
  • Tänk på att sålla bland dina erfarenheter och bara ta med information som är relevant eller meriterande för den roll som du söker. Du vill inte ta med för mycket information och du vill inte heller lista den bästa informationen i slutet av CV:t. Det är bättre att den kommer först och tar rekryterarens intresse direkt.
  • Använd ett språk som passar en redovisningschef. Du vill inte låta för “stel”, men samtidigt inte informell. Professionell, tydlig, men ändå lättläst är tonen som du bör landa vid.
  • Du kan välja lite själv hur du väljer att strukturera upp CV:t. Men tänk på att ha tydliga sektioner och rubriker som skiljer dem från varandra.

⚠️ Varningar:

  • Ta bara med relevant och meriterande information. Grundskoleexamen är inte relevant och inte heller gymnasieexamen, såvida inte gymnasieexamen är den högsta examen som du har eller om den på andra sätt är relevant för ditt arbete.
  • Tänk på att ta bort information och var inte rädd för att sålla i ditt CV. Det är bättre att den är 1 sida istället för 3 sidor.
  • Ta inte heller med privat eller personlig information. Som länken till ditt instagramkonto.

Använd gärna några av våra resurser när du skriver dina dokument

Tänk på att vi har många resurser på vår hemsida som du kan använda dig av när du skriver ditt CV. Här har vi några olika mallar som du kan välja mellan och här har vi några CV-exempel enligt bransch som gör det lättare att skriva ett CV för just det jobbet som du har.

Vill du har fler tips får du gärna kika vidare på vår karriärblogg här. Vi har många olika resurser som hjälper dig att skriva ett riktigt bra CV. Så tveka inte att utnyttja dem för att få de bästa förutsättningarna att skriva ett så bra CV som möjligt!

Vanliga frågor och svar!

Måste man jobba i en stor stad som t.ex. Göteborg eller Stockholm för att få en bra lön som redovisningschef?

Det är sant att det flesta som jobbar i en större stad som t.ex. Stockholm får en högre lön. Det är för att det finns fler företag och större konkurrens där. Dessutom så finns det en större marknad i Stockholm. Men med det sagt så är det inte säkert att det är bättre att jobba i Stockholm.

Höga löner innebär också att det är betydligt mycket dyrare att bo i Stockholm än på andra ställen. Kanske hittar du ett jobb med en lägre lön i någon annan stad, men med en lägre boendekostnad. Det gör att du får mer pengar över varje månad, trots att du har en lägre lön.

Vi rekommenderar därför att du kolla upp och jämför hur lönen ser ut i olika städer och vad du kan förvänta att få för lön. Oftast ligger lönen mellan 45 000 kr till 65 000 kr så det gäller att kola upp exakt vilken lön som du får.

Vad finns det för karriärmöjligheter som redovisningschef?

Om du börjar jobba som redovisningschef så får du ovärderlig kunskap och erfarenhet. Du kan sedan använda den erfarenheten för att söka en chefsposition på en ännu högre nivå, som ekonomichef eller CFO.

Liknande artiklar