Därför har vi skrivit ihop en liten guide som riktar sig till dig som vill börja jobba i en roll som projektkoordinator, eller som kanske redan jobbar som projektkoordinator och vill byta tjänst. Vi hoppas att du i slutet av detta kommer att ha en lite större klarhet i hur man kan skriva ett bra CV för en projektkoordinator. Nu kör vi igång!
Table of Contents
Vad är en projektkoordinator och vad för typ av arbetsuppgifter har vanligen en sådan?
En projektkoordinator är någon som samordnar och bistår vid ett projekt. Oftast har projektkoordinatorn ett övergripande ansvar över projektet och ser till så att arbetet flyter på och så att alla har sina arbetsuppgifter. Som projektkoordinator kan man även ta fram information som hjälper gruppmedlemmarna med sitt arbete, till exempel data, statistik, sammanställningar etc.
Projektkoordinatorn kanske även gör research och enkäter och tar fram olika typer av data som denne sammanställer. Därför är det viktigt att projektkoordinatorn är duktig och van på att hantera t.ex. excel, men även statistiskverktyg och att den kan presentera information på ett sätt som är lätt att läsa. En projektkoordinator jobbar alltså runt ett projekt och kan egentligen hjälpa till med lite allt möjligt för att se till så att projektet flyter på.
Finns det någon typ av utbildning som en projektkoordinator måste ha?
Det finns ingen speciell utbildning som är ett krav för att få börja jobba som projektkoordinator och därför är det viktigt vad för typ av personliga egenskaper som du har och vad för typ av tidigare erfarenheter som du har. Det gör också att projektkoordinatorer oftast har ganska olika och ganska breda bakgrunder vilket kan göra det svårare att sticka ut framför arbetsgivaren.
Oftast bör du dock ha någon form av en eftergymnasial utbildning, gärna inom projektledning, organisation eller något liknande. Beroende på vad projektet handlar om kan det även krävas att du har en utbildning inom just det ämnet. Kanske är det projekt på ett ekonomifirma. Då behöver du troligtvis ha någon form av utbildning inom ekonomi för att bli anställd.
Hur ska en projektkoordinator lägga upp sitt CV?
Det finns många vägar som leder till ett yrke som projektkoordinator och därför kommer de flesta inom yrket från helt olika bakgrunder. På grund av det är det viktigt att du fokuserar på saker som gör att du sticker ut. I det här fallet är det främst relevanta utbildningar och relevanta arbetslivserfarenheter.
Du bör noga läsa igenom jobbannonsen som du är intresserad av att söka och sedan märka ut de viktigaste delarna. Kanske handlar jobbet om att jobba som projektkoordinator på en juridikbyrå. Att ha läst en utbildning inom juridik kanske inte står som ett krav, utan i jobbannonsen är de främst fokuserade på projektkoordinator-biten. Därför är det då extra meriterande om du faktiskt har en utbildning, eller har gått en kurs, inom juridik eftersom att det inte var något som var väntat eller ett krav.
Du bör därför fokusera på de delarna i CV:t som inte är ett krav enligt jobbannonsen, men som hade varit väldigt meriterande om du hade dem. En arbetsgivare är dessutom alltid intresserad av kandidater som tidigare jobbat på en liknande jobb, då arbetsuppgifterna är liknande. Om du har en relevant tidigare arbetslivserfarenhet bör du alltså fokusera lite mer om det och förklara och beskriva vad du gjorde på den anställningen.
Ett exempel på de delar som du bör ta med i CV:t
Ett CV kan vara uppbyggt på flera olika sätt, men oftast finns det några delar som är extra bra att ha med om man skriver ett CV. Dessa är följande delar:
Header
En header är bra att ha med eftersom att det är den sektionen som konkret listar kontaktuppgifter till dig och andra nödvändiga uppgifter som kan vara bra att ha. I headern bör du ta med namn på dig, mobilnummer, mailadress, adress, yrkestitel och om du har ett konto på LinkedIn. Du behöver inte skriva om dessa uppgifter på något märkvärdigt sätt utan det är bara att skriva upp dem efter varandra i en kort punktlista. I Sverige är det även en bra idé att ta med en bild på dig själv som du lägger till i CV:t. Bilden ska vara professionellt tagen och tydligt spegla dig som yrkes-person.
Introduktion
Introduktionen, också kallad den personliga sammanfattning, är väldigt viktigt att ta med eftersom att det är ett sätt att skriva lite mer om dig i löpande form. Den liknar det personliga brev, som man ofta bifogar med CV:t, på så sätt att det ska i löpande text gå in lite mer ingående om dig. Vi tycker verkligen att du bör ta vara på det tillfäller som du får av introduktionen och verkligen skriva ett introduktionn som gör att intresset för dig väcks. Vad du kan nämna är till största delen valfritt.
Du bör dock bara ta med saker om din karriär och saker som gör att du framstår som intressant och lämplig för rollen. Du kan nämna saker som vad för erfarenhet av administration som du har, vad för utbildning du har läst, om du en person som är bra på att koordinera saker etc. Du får alltså väldigt fria tyglar här och det gäller att verkligen utnyttja dem och introduktionen på ett bra sätt så att det komplementerar CV:t.
Arbetslivserfarenheter
Bland arbetslivserfarenheterna ska du ta med de tidigare arbetena som du har haft. Du bör bara välja ut att ta med de erfarenheter som är mest relevanta och som tydligast speglar dina kompetenser. Sedan beskriver du vad för typ av jobb som det var, när det var och vart det var, alltså arbetsgivarens namn och ort, tidsperioden som du jobbade där och vad för yrkestitel som du hade. Glöm inte heller bort att beskriva vilka arbetsuppgifter och andra administrativa uppgifter som du hade och vilka lärdomar som du fick med dig från tjänsten. Det gör att det blir betydligt mycket tydligare för din nya arbetsgivare vad du faktiskt kan.
Utbildning
Utbildningen ser ut på ungefär samma sätt som dina tidigare tjänster och du nämner vad utbildningen hetter, när du pluggade på den, vart utbildningen låg och vad för skola som det var. Det är bara några korta punkter som sammanfattar informationen om utbildningen och du behöver inte skriva mycket om din utbildning alls. Om du redan skrivit mycket om dina tidigare tjänster så bör du undvika att fylla på med information om utbildning. Det räcker med den informationen som jag nämnt ovan och du kan skippa av beskriva vad du fick göra och vad du har lärt dig av det.
Kompetenser
Kompetenserna är slutligen också viktigt att ta med eftersom att det ger en klar och övergripande bild över vad du faktiskt kan. Vi rekommenderar att du skriver upp kompetenserna i en lista som du kan dela upp i flera listor om du har väldigt många kompetenser att nämna. Du kan nämna lite allt möjligt i den, både yrkeskompetenser, men även övriga relevanta kompetenser.
Ett välskrivet exempel på hur ett CV för en projektkoordinator kan se ut
1989-07-13
Projektkoordinator
071-654356
josefina.kristenssen@exempel.se
Svedsgatan 16
76543, Mölndal
Linkedin.com/josefina.kristenssen
Introduktion
Jag är en duktig projektkoordinator och projektledare som är van vid att jobba i ett högt tempo. Jag har en stor organisatorisk anda och tycker om att planera och sedan genomföra olika projekt. Jag har en utbildning i juridik och även en utbildning inom projektledning så jag känner mig redo att ta mig an vilka projekt som helst. Jag söker dock främst en roll där jag kan utvecklas inom mitt yrke och fortsätta att nå nya höjder inom min förmåga att framgångsrikt bedriva olika projekt.
Arbetslivserfarenhet
Projektkoordinator och projektledare
Klasson Juridik, Mölndal
2019-pågående
- Jag organiserade och ledde flera olika typer av projekt inom företaget. De inkluderade att skriva motioner och komma med förslag på olika regeländringar. Min uppgift var att samordna ett team som kunde tackla dessa arbetsuppgifter.
- Vi arbetade ca fyra till sju medarbetare på dessa projekt och min uppgift var främst att se till så att arbetet flöt på och att alla kunna på ett smidigt sätt jobba i projektet tillsammans.
- Tjänsten gav mig värdefull erfarenhet om hur man ska gå tillväga för att leda ett projekt på ett stort företag och hur sådana typer av arbetsuppgifter faktiskt kan se ut.
Projektkoordinator
Riksbyggen, Mölndal
2014-2019
- Jag arbetade som projektkoordinator på Riksbyggen i Mölndal och där var mina uppgifter att samordna ett projekt och sedan se till så att det smidigt rullar på.
- Projekten gick oftast ut på att fundera ut detaljplaner kring olika nybyggen som planerades att göra och sedan göra ritningar för dessa. Jag tog fram viktig information och marken om området och presenterade det för arkitekterna som ritade planerna.
- Det var ett lärorikt och spännande arbete och där jag lärde mig mycket om att samarbeta i grupp och hur en projektgrupp på ett företag kan se ut.
Utbildning
Utbildning, projektledare
Mölndals Handelshögskola
2018
Kandidatutbildning, Juridik
Mölnsdals Högskola
2009-2012
Kompetens
Yrkeskompetens:
- Kandidatutbildning inom Juridik.
- Utbildning som projektledare.
- Mycket goda kunskaper inom Office-programmen och excel.
- Mycket goda färdigheter inom projektledning och projektkoordinering.
- Goda kunskaper inom program som SketchUp, JMP och SAS.
Övrig kompetens:
- Talar svenska och tyska som modersmål.
- Talar flytande engelska.
- B-körkort.
Några tips för att skriva ett CV som är bra att tänka på
Naturligtvis finns det också några viktiga punkter som alla som skriver ett CV bör tänka på. Vi kommer nämna några av dessa punkter här nedan.
Se till att ansöka om jobbet före sista ansökningsdag
På de allra flesta jobb kommer det att stå en sista ansökningsdag som du bör söka innan. Tänk dock på att många arbetsgivaren tillsätter tjänster löpande. Det innebär att även om det finns en sista ansökningsdag så kommer tjänsten kanske att fyllas innan det. Se därför till att söka så fort som möjligt och att inte vänta på att datumet för att ansöka ska passera, då risken är stor att du i sådana fall missar anställningen. Isåfall spelar det ingen roll hur bra du faktiskt hade passat för just den rollen eftersom att tjänsten redan är tillsatt.
Läs igenom CV:t flera gånger
När du sedan skrivit ett riktigt bra CV som du är nöjd med så får du verkligen inte glömma bort att du bör korrekturläsa texten flera gånger innan du skickar in den. Du motverkar du drastiskt förekomsten av slarvfel och du kan åtgärda dessa innan du skickar in CV:t. Som du säkert förstår så är det sällan som en arbetsgivare eller rekryterare vill anställa någon som har många fel i sin text. Det bådar inte gott för framtiden, precis, och en anställd som gör enkla fel och misstag vill nog ingen ha. Se därför till att du verkligen läser igenom CV:t flera gånger.
Skriv CV:t med en trevlig ton
De flesta arbetsgivare vill också anställa någon som är trevlig och samarbetsvillig, detta är speciellt sant för en projektkoordinator eftersom att en sådan bara jobbar i team och i grupp med andra. Du bör därför tänka på hur du uppfattas i CV:t. Du vill uppfattas som en person som är samarbetsvillig, arbetar bra tillsammans med andra och som är ödmjuk och en god lyssnare. Du bör därför ha en ton som speglar det. Försök att upplevas som samarbetsvillig och ödmjuk och ta bort allt sådant som kan uppfattas som att du är skrytig eller dryg.
Förklara och utveckla dina påståenden
I CV:t bör du även förklara alla de påståenden som du gör. Kanske skriver du att du är bra på att leda ett projekt. Men på vilket sätt är du bra på det? Det är svårt för arbetsgivaren att veta exakt vad du menar här så se till att koppla till riktiga exempel där du har lett ett projekt. Vad gjorde du? Hur hanterade du visa oförutsedda situationer som uppstod etc. Det är sådana frågor som arbetsgivaren är intresserad av att få svar på.
Ett personligt brev behövs också för att du ska sticka ut bland kandidaterna
Som vi nämnt ovan är en introduktion viktigt för att ge en lite bättre bild av dig själv för rekryteraren. Något som är ännu bättre är att också ta med ett personligt brev. Det är ett dokument som läggs till i ansökan och kompletterar CV:t istället för att “ta ut” det. Det mesta i CV:t skrivs i punktform, medan personliga brev enbart är text i löpande form. Därför är ett personligt brev bra att ha eftersom att det ger dig chansen att bli ännu tydligare med vad du kan och vad du har gjort under din karriär.
Avslutningsvis: Så här skriver du ett lysande CV för en projektkoordinator
Nu var guiden slut och vi hoppas att du har hittat det du sökt efter och det som du behöver gör att skriva ett bra CV. Det är naturligtvis inte lätt att skriva ett bra och vinnande CV, men vi hoppas att du har kommit en bra bit på vägen nu. Ta del av alla de tips som finns nedan om du behöver ytterligare tips.
📌 Tips:
- CV:t är det första intrycket som arbetsgivaren får av dig så se till att göra ett gott intryck. Det kan du göra genom att använda ett lämpligt språkbruk och verka intresserad av det jobb som du söker.
- Tryck lite extra på de kompetenser som du har som är meriterande, men som inte är krav. Det är dessa som gör att du kommer att sticka ut att framstå som en person att hålla ögonen på.
- Se till att CV:t är balanserat. Du bör alltså inte ta med för mycket information om en viss punkt och istället se till så att alla olika delar får ett relevant utrymme i CV:t. Alla delar behöver absolut inte få lika mycket, men det bör inte vara bara en del som tar allt utrymme.
⚠️ Varning:
- Undvik att skicka in ett CV som inte är korrekturläst. Då uppfattas du som slarvig eller att du helt enkelt inte gör ett bra jobb. Se till att läsa CV:t noga och be en vän om hjälp för att undvika det problemet.
- Undvik att ansöka på det datumet som jobbansökan går ut. Det är bättre att ansöka i god tid för att öka chansen att du får jobbet.
- Undvik att fokusera på personliga kvaliteter och aspekter. Det är enbart din karriär och ditt yrke som är relevant och som du bör skriva om.
Ta del av fler hjälpmedel för att lyckas skriva ett fantastiskt CV
Behöver du mer hjälp har vi dessutom massor med olika hjälpmedel på vår hemsida. Du kan kika på tipsen på vår karriärblogg eller på våra andra guider som är baserat på olika yrken. Det är också möjligt att ladda ned en CV-mall och använda den för att skriva ditt CV. Det finns alltså massor med olika resurser och hjälpmedel som du kan ta del av.