Skriv ett toppenbra programansvarig CV och få jobb som programansvarig på ditt universitet

Om du jobbar på ett universitet och vill få rollen som programansvarig eller om du vill söka en heltidstjänst inom yrket så behöver du ett riktigt bra CV för att arbetsgivaren ska bli intresserad av dig och vilja anställa just dig. För många kan just det här CV-skrivandet dock vara ganska svårt. Hur ska man egentligen lägga upp CV:t och vad är relevant information eller inte?

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Som tur är är vi experter på att skriva riktigt bra och välskrivna CV:n och den här guiden är till för att du som programansvarig eller aspirerande programansvarig ska få de tips som du behöver för att skriva ett riktigt bra CV. Läs vidare för att ta del av alla tips och hur du ska gå tillväga för att skriva ett riktigt bra CV som passar ditt yrke.

Programansvarig CV

Table of Contents

Vad jobbar en programansvarig med?

En programansvarig jobbar på ett universitet eller högskola och är den som ansvarar för en viss utbildnings utbildningsplan. Det finns alltså olika programansvariga för de program som lärosätet erbjuder. För vissa program finns det flera programansvariga som har koll på olika delar, medan för andra så har samma programansvarig ansvar över flera utbildningar och program.

En programansvarig har flera olika arbetsuppgifter som hör till kvaliteten på programmet eller utbildningen. De är kontaktperson för studenterna på utbildningen och har kontakten till dem. Studenterna kan även framföra klagomål eller önskemål om programmet till den programansvarige. De har även ansvar för utbildningens/programmets utbildningsplan och ser över om revideringar behöver ske, samt att de ansvarar för utbildningens utveckling och samordnar frågor som är relaterade till programmet.

Dessutom så verkar de för en programkultur med hög kvalitet, kompetens och fokus på forskning. Helt enkelt ser till så att utbildningen är kvalitativ och intressant. Det är även den programansvarige som samlar och organiserar ett programråd där studenter på utbildningen i olika klasser samlas och diskuterar utbildningens kvalitet och innehåll.

Hur blir man en programansvarig och krävs det någon utbildning?

De flesta som arbetar som programansvariga är oftast anställda på universitetet eller högskolan som t.ex. lärare eller liknande, och jobbar som programansvarig utöver deras ordinarie arbetsuppgifter, men de finns också de som enbart jobbar som programansvarig. Det beror på hur mycket arbetsuppgifter som finns och om det är en tjänst som kräver heltid eller inte.

Programansvarig CV

De som jobbar som programansvarig utöver sina vanliga arbetsuppgifter får tillägg på sin lön, beroende på hur mycket extra arbetsuppgifter som de har. Det kan alltså vara värt att ta på sig ett sådant ansvar på grund av att kompensationen oftast är ganska bra.

Egentligen finns det inga speciella krav för att bli programansvarig. Men de som jobbar inom yrket har alltid en högre utbildning. Det är för att de jobbar på en högskola eller ett universitet och ska överse utbildningen där. Därför är det viktigt att den har en högre utbildning så att den har de kunskaper och kompetenser som krävs för att bedriva sitt arbete på ett bra sätt.

Så även om det officiellt inte finns några krav så har arbetsgivaren troligtvis som krav att de ska ha en högre utbildning. Den som jobbar som programansvarig på ett visst program bör helst ha en utbildning inom ett liknande ämne. Om de är programansvariga för ett kandidatprogram inom litteraturvetenskap bör de också ha en högre utbildning inom litteraturvetenskap, eftersom det gör det lättare att relatera till eleverna och förstå behovet på programmet.

Vad bör man fokusera på i sitt CV som programansvarig?

När du väl ska skriva ditt CV är det därför viktigt att du fokuserar på rätt saker. Om du har en högre utbildning inom samma ämne eller ett liknande ämne som du söker jobb som programansvarig inom så är det meriterande, då du visar att du vet hur ett sådant program fungerar och vad de har för behov.

Om du tidigare även varit representant eller liknande. T.ex. att du varit klassrepresentant och representerat din klass på ett programråd så är det också meriterande eftersom att du vet hur ett programråd går till. Alla sådana erfarenheter är alltså relevanta och meriterande och du bör fokusera lite extra på dem.

Programansvarig CV

Om du har tidigare arbetslivserfarenheter inom organisering och samordning är det dessutom väldigt meriterande eftersom att det är sådana arbetsuppgifter som du sedan kommer att ha i din roll som programansvarig. Du bör alltså fundera över vilka erfarenheter, kompetenser och utbildningar som du har och sedan fundera på hur de är relevanta för en roll som programansvarig. Det som är relevant eller meriterande bör du fokusera lite extra på.

Ett exempel på hur ett CV för en programansvarig kan se ut

Clas Isaksson
820718
Engelskalärare på universitetsnivå och programansvarig
071-3644545
clas.isaksson@exempel.com
Götavägsstigen 764
34554, Lund
linkedin.com/clas.isaksson

Introduktion
Jag är en engelskalärare på universitetsnivå med lång erfarenhet av yrket och som också fick förmånen att agera programansvarig på min förra arbetsplats. Jag letar efter en liknande roll nu, då jag brinner för att arbeta tillsammans med elevena och komma fram till lösningar på deras programfrågor. Som engelskalärare är jag driven och engagerad och letar alltid efter sätt att optimera min undervisning och göra den ännu bättre och intressantare.

Arbetslivserfarenhet
2015-nuvarande
Engelskalärare på universitet
Lunds Universitet

  • Jag hade kurser i engelska på både grundläggande och avancerad nivå. De 3 sista åren fick jag dessutom förmånen att vara programansvarig för kandidatprogrammet i engelska.
  • Jag föreläste för olika grupper och klasser, men vanligtvis var det runt 30 elever i varje klass.
  • Jag föreläste främst om engelsk grammatik och språkliga förändringar och variationer beroende på vilken engelska som talades.
  • Det lärde mig mycket om hur man leder en klass på bästa sätt, men även hur man kombinerar sitt yrke som lärare och som programansvarig.

2010-2015
Engelskalärare på universitet
Malmö Universitet

  • Föreläste i engelska för flera olika klasser på ca 20 personer vardera.
  • Jag hade främst kurser på avancerad nivå och hjälpte studenterna att ytterligare bredda sina kunskaper inom engelsk grammatik och litteratur.
  • Det lärde mig om hur man lägger upp och bedriver en föreläsning på bästa sätt och hur man når ut till studenterna på bästa sätt.

Utbildning

2008-2010
Doktorsexamen, engelsk grammatik
Lunds Universitet

2006-2008
Masterexamen, engelska
Lunds Universitet

2003-2006
Kandidatexamen, engelska
Lunds Universitet

Kvalifikation och kompetens

Kvalifikationer:

  • Doktorsexamen.
  • Universitetslektor.
  • Över 15 års erfarenhet.

Yrkeskompetenser:

  • Avancerade förmågor i engelsk grammatik och engelska språket.
  • Goda kunskaper i pedagogik och ledarskap.
  • Goda kunskaper i olika datorprogram som Excel, Word, Canvas m.m
  • Goda organiseringskunskaper och att samordna eleverna.

Övriga kompetenser:

  • Talar svenska som modersmål.
  • Talar och skriver flytande engelska.
  • B-körkort.

Några vanliga fel som du bör undvika att göra när du skriver ditt CV

Du använder ett olämpligt foto

Många rekommenderar att du använder ett foto i CV:t för att arbetsgivaren ska få en bild av dig och på så sätt gör att du lättare blir ihågkommen. Men det är viktigt att tänka på att om du använder fel typ av bild så blir det istället så att du bara skjuter dig i foten.

En selfie som du hade lagt upp på instagram passar inte i CV:t och då finns istället risken att du uppfattas som oprofessionell istället, vilket naturligtvis förstör dina chanser att bli kallad på intervju. För att motverka det bör du ta en neutral bild där du står framför en helfärgad vägg, gärna vit eller annan ljus färg och har arbetskläder på dig (t.ex. skjorta).

Programansvarig CV

📌 Tips: Det är troligtvis ganska svårt att ta en sådan bild själv. Be istället en vän eller familjemedlem att ta bilden åt dig så kan ni tillsammans hjälpas åt att få en bild som ser snygg och proffsig ut. Det gör också att bilden inte blir en selfie vilket är positivt, då du inte bör ta med en selfie i CV:t.

Du utelämnar mycket information

Ett misstag som många gör är att helt enkelt lämna blankt om de saknar något, t.ex. arbetslivserfarenhet. Istället är det bättre att fylla på med annan information för att undvika att lämna luckor. Även om du saknar arbetslivserfarenhet bör du inte låta den sektionen vara tom, fyll istället på med andra relevanta erfarenheter som praktikplatser, volontärarbeten etc.

Så även om du saknar något så bör du inte lämna den sektionen tom eftersom att det visar för arbetsgivaren att du inte har någonting att visa. Vilket i själva verket troligtvis inte är sant, eftersom att du nog har andra typer av erfarenheter som du kan nämna. Se därför till att utnyttja alla sektioner i CV:t.

Du är inte tillräckligt tydlig med vad du har gjort

Ett annat misstag som är otroligt vanligt i CV:n är att de sökande inte är tillräckligt tydliga med vad det egentligen är som de har gjort. Istället skriver de t.ex. bara yrkestitel och arbetsgivare i en lista utan att förklara det närmare. Det är inte så intressant eller relevant för arbetsgivaren eftersom att det inte säger någonting alls om din erfarenhet, kompetens eller vad du kan.

Istället bör du förklara vad du gjorde på arbetsplatsen och vad du har lärt dig av det. Det gör att din blivande arbetsgivare får en tydligare bild av din erfarenhet, vad du har gjort innan och vad du kan. Det här behöver inte vara i löpande form, utan det räcker med att du gör en kortare punktlista där du i några få punkter nämner lite vad du fick göra och vad du lärt dig av det.

Programansvarig CV

⚠️ Varning: Det är viktigt att du är tydlig, men då får samtidigt inte blir för långrandig. Du ska fortfarande kunna sammanfatta din erfarenhet i några korta relevanta punkter. Det får inte heller bli ett block av text som är omöjligt att läsa. Kort och lättläst är viktigt för att hålla rekryterarens intresse igenom hela CV:t.

Du har med irrelevant information

Ett misstag du också bör undvika är att ta med alldeles för mycket information, speciellt irrelevant eller onödig information. Du bör skriva ett CV som bara är fokuserat på att vara så relevant för den tjänst som du söker som möjligt. Om du har för mycket information med så vet rekryteraren inte riktigt hur den ska navigera i CV:t och vilken information som är mest relevant.

Det är alltså inte så relevant att du har jobbat på ett café när du var 16, när du nu söker en tjänst som programansvarig 15 år senare. Exakt vad som är relevant för just den tjänst som du söker vet troligtvis du bäst eftersom att det är din bransch. Du bör alltså fundera på vad för typ av erfarenhet som är relevant att ta med och vad du bör undvika att nämna.

📌 Tips: Om du har svårt att veta vad du ska ta med eller inte ta med, så kan du helt enkelt fundera på vad det är du vill säga med CV:t. Vad är det du vill att rekryteraren ska lägga fokus på? Finns det något i CV:t kan ta bort från det fokuset? Välj det som fokuset bör ligga hos och fokusera på att verkligen få fokuset att ligga där.

Hur en bra struktur ska se ut

Det är viktigt att headern är strukturerat på rätt sätt för att CV:t ska se attraktivt ut. Det här är en struktur som vi rekommenderar.

Programansvarig CV

Header

I headern ska du lista alla kontaktuppgifter och andra personliga uppgifter som arbetsgivaren behöver vid rekryteringen. De ska listas i en kort punktlista och du bör undvika att ta med information som inte är relevant eller alltför personligt, som t.ex. privat instagramkonto eller om du har barn. De uppgifter som du bör nämna är namn, mailadress, hemadress, telefonnummer, födelsedatum och eventuellt ett konto till en plattform som LinkedIn.

Introduktion

I introduktionen ska du skriva som en kort, professionell sammanfattning av dig som yrkesperson och din karriär. Du kan nämna saker som tidigare erfarenheter, drömmar, mål och ambitioner. Det viktigaste är att du håller det kort och intressant. Det ska vara saker som gör att du blir intressant för arbetsgivaren att anställa.

Arbetslivserfarenhet

Du nämner din arbetslivserfarenhet genom att lista arbetsgivarens namn, ort, tidsperiod och din yrkestitel. Ta också med en kort punktlista där du nämner vad du fick göra på arbetet och vad du har lärt dig.

Utbildning

Du listar utbildningen på ungefär samma sätt som för arbetslivserfarenheten. Nämn lärosätets namn, ort, utbildningens namn och under vilken tid som du läste utbildningen. Du behöver dock inte ta med en punktlista på vad du fick göra och vad du lärt dig. Du kan dock lista om du läst någon meriterande kurs eller liknande.

Kompetens

Du kan avsluta CV:t med en lista över de kompetenser eller kvalifikationer som du har. Det kan vara kompetenser som rör yrket, personliga egenskaper eller övriga typer av kompetenser. Om du har väldigt många kompetenser kan du med fördel dela upp dem i flera listor med passande rubriker.

Programansvarig CV

Vi rekommenderar att använda en snygg CV-mall som gör att CV:t framstår som proffsigt och snyggt

Om du har svårt att veta exakt hur du bör strukturera upp ditt CV för att de ska se snyggt ut, så kan du istället använda en CV-mall. En CV-mall har redan fixat alla sektioner, färgval och allt det visuella som du ser i CV:t. Det enda som är kvar nu är att fylla i din information.

Du bör därför använda dig av ett CV eftersom att du automatiskt får ett snyggt CV, samtidigt som du inte behöver sköta det visuella. Vi rekommenderar att du använder en snygg CV-mall från oss. Vi har flera olika mallar att välja mellan och alla är snygga och passar för de allra flesta situationer.

Avslutning: Så här skriver du ett riktigt bra CV för en programansvarig

Avslutningsvis så hoppas vi att du nu har alla verktyg som du behöver för att skriva ett riktigt bra CV. Läs gärna igenom guiden flera gånger om du behöver och ta med dig våra tips när du skriver ditt CV. Här kommer några tips och varningar som är bra att tänka på när ditt CV ska skrivas.

📌 Tips:

  • Använd en CV-mall som oss som gör att det visuella i ditt CV sticker ut. Det är viktigt att CV:t är strukturerat bra och är snyggt för att det ska bli lättläst. Det gör du enklast genom att använda ett CV.
  • Se till att verkligen utnyttja alla sektioner och fyll på med annan information om du t.ex. saknar arbetslivserfarenheter. Det är inte bra att lämna blankt så försök istället komma på något annat som du kan nämna.
  • Använd en bild i CV:t som får dig att sticka ut och verka minnesvärd. Det bör dock vara en professionell bild med en neutral bakgrund och där du har arbetskläder på dig.

⚠️ Varningar:

  • Undvik att göra CV:t alltför långt, då riskerat du att tappa rekryterarens intresse. 1-2 sidor som relevant information fungerar bra.
  • Undvik att bli privat i ditt CV. Det är inte så relevant om du har barn eller inte och du bör bara rikta fokus på ditt professionella jag.
  • Undvik att ta med information som är irrelevant. CV:t är ett sätt för dig att visa hur relevant du är för arbetsgivaren och därför bör du inte ta med information som inte stärker det.

Använd gärna våra andra hjälpmedel också

Om du behöver fler hjälpmedel eller om du helt enkelt vill läsa på mer om CV och CV-skrivande så får du gärna kika runt lite på vår hemsida. Vi har en karriärblogg där du kan få CV-tips och mycket mer. Vi har även guider enligt olika yrken för dig som behöver tips som är relaterade till ett visst yrke.

Vanliga frågor och svar:

Fråga: Vad har en programansvarig för lön?

Svar: Lönen ser lite olika ut beroende på om du jobbar heltid som programansvarig eller om du “bara” har några extrauppgifter. Om du jobbar som programansvarig utöver din vanliga anställning så kommer du att få tillägg på din lön. Lönen kan se olika ut beroende på vart du jobbar och dina arbetsuppgifter men mellan 4 000 och 8 000 kr extra per månad brukar en programansvarig kunna få.

Fråga: Hur många timmar jobbar en programansvarig?

Svar: Det här kan också se olika ut beroende på hur många arbetsuppgifter som du har. Vissa jobbar heltid, medan andra bara behöver lägga några timmar per vecka. Troligtvis kommer du att få lägga lite mer tid på ditt arbete som programansvarig under de veckor som det är programråd och liknande.

Liknande artiklar