Sådant prat är dock mycket cyniskt och har motbevisats flera gånger om, så du som önskar få arbeta med författarjobb behöver inte oroa dig.
Du som vill bli författare kan ta dig an en mängd olika skrivjobb eller roller på ett bokförlag, och inte minst skapa verk på egen hand antingen som frilansare eller som anställd. För att få den chansen behöver du emellertid skriva ett utomordentligt författare-CV som illustrerar alla dina fördelar och meriter.
I denna artikeln önskar vi få hjälpa dig på traven i arbetet genom att presentera hur du bäst skapar ett sådant fördelaktigt och specialanpassat CV. Vi kommer bland mycket annat att lyfta detta:
- Ett bra CV-exempel som passar för rekryteringen av ett författarjobb.
- Länkar till ännu fler exempel och andra lärorika och värdefulla resurser.
- En liten genomgång i hur du fulländar utsidan av CV:t för att på så vis ge ett utmärkt första intryck.
- Guider i hur sektionerna av CV:t bör formuleras, med några varningar, tips och konkreta exempel.
- Svar på två vanliga frågor om att ansöka om författarjobb.
Table of Contents
Exempel på CV för författare
19920730
Fackboksförfattare
0760019049
j.jonasson@live.se
Robertsviksgatan 17
97241, Luleå
Introduktion
Erfaren fackboksförfattare med pedagogisk bakgrund och ett stort intresse för samiska kulturer. Jag har skrivit och publicerat flera verk självständigt och i samband med kollegor, och hoppas i framtiden få bli ännu mer självständig i mitt arbete då det ger mig friheten att utforska mitt författarskap extra mycket. Jag ser även fram emot att få läsa och delta i andra författares verk samt bolla idéer om facklitteratur som kan förändra samhället.
Publikationer
Jonasson, Juni & Niklasson, Märit. 2023. Att implementera samiska influenser i förskolan. Stockholm: Lärarförlaget.
Jonasson, Juli. 2021. Glöm inte oss – En studie om hur samiska konta svenska barn behandlas vid skolstart. Stockholm: Lärarförlaget.
Daniels, Clara; Jonasson, Juli; Niklasson, Märit; Stenberg, Olof. 2020 Bevara sametänket för en renare natur. Stockholm: Natur & Kultur.
Huss, Jörgen (red.). 2018. Vi missar inte minsta vink – En antologi om pedagogiska samarbeten ur samiska perspektiv. Stockholm: Natur & Kultur.
Arbetslivserfarenheter
Fackboksförfattare
Frilans för Lärarförlaget
2021-pågående
- På Lärarförlaget hade jag mer ansvar och fick i princip skriva om vad som helst, så länge ämnet var relevant och gav något till Sveriges pedagogiska värld.
- Jag arbetade mycket på egen hand både gällande forskningen och skrivarbetet, men fick även skapa ett projekt med en medarbetare där jag hade huvudansvar över att samla ihop material till boken.
- Upplevelsen öppnade mina kreativa grindar och gav mig ett starkt självförtroende för min skrivförmåga men också hur viktigt det jag skriver om faktiskt är.
Fackboksförfattare
Natur & Kultur distans
2018-2021
- Anställdes på förlaget som fackboksförfattare men arbetade främst med att bolla idéer med andra författare och att skicka in bokförslag till redaktionen.
- Medverkade i att skriva en mängd kapitel, artiklar och böcker men i slutändan blev endast två publicerade. Dock fick jag spendera en stor del tid med att läsa och forska, vilket väckte min karriärmässiga drivkraft.
- Lärde mig mycket av mina författarkollegor gällande att skriva fackligt, men fick också många goda råd av förläggare angående insamling av material och forskning i övrigt.
Frilansande copywriter
Olika företag i norra Sverige
2016-2018
- Arbetade för en rad företag av olika slag runt om i Sverige, och då framför allt norra delarna. Många lokala företag var återkommande kunder.
- Skrev texter i form av artiklar, reklaminlägg, produktbeskrivningar, hemsidestexter och så vidare.
- Fick värdefulla lärdomar gällande att skriva på ett icke-skönlitterärt sätt, att forma texten efter vad kunden efterfrågade samt att utöva efterforskningar noga men effektivt.
Fritidspedagog
Förskola Snömannen Luleå
2011-2014
- Spenderade flera år på förskolans olika avdelningar men arbetade främst på Flingan där jag ansvarade över 18 barn tillsammans med en kollega.
- Jag var observant och såg både möjligheter, brister och fördelar i pedagogiken såväl som förskolans premisser i övrigt, och lade stort fokus på att samtala med barn, kollegor och vårdnadshavare om förbättringar eller eventuella förändringar.
- Utvecklades inom pedagogik, samarbete, ledarskap och kommunikation generellt. Fick även insikter som format mina ambitioner som författare.
Utbildningar
Kurs Skriv! – Projekt: Facklitteratur
Jakobsbergs folkhögskola distans
2018
Kandidatexamen i kreativt skrivande
Luleå tekniska universitet
2014-2017
- Inriktning skönlitterärt skrivande.
Kompetenser
Yrkeskompetenser:
- Komplexa förmågor i att skriva facklitterärt.
- Mycket goda förmågor i kreativt skrivande.
- Dokumenterat framstående färdigheter inom forskning och att samla information.
- Goda pedagogiska och kommunikativa färdigheter.
- Goda kunskaper om olika samiska släkten, metoder och kulturer i övrigt.
Övriga kompetenser:
- Svenska som modersmål.
- Flytande i det engelska talet och skrivspråket.
- Mycket goda kunskaper i det samiska språket.
- Mycket god vana i Office 365 och Google Drive.
- Har B-körkort.
Läs ytterligare exempel och övriga slags texter här
CV-exemplet här ovan kanske inte passade helt rätt för just dina förutsättningar, och därför begriper vi om du önskar få ta del av ytterligare goda exempel. I så fall bör du kolla in vår hemsida på vilken du kan hitta flera inspirerande CV-exempel exempelvis för journalister, fotografer, grafiska formgivare eller konstnärer rent generellt. Om du vill hitta ett författarjobb utomlands eller internationellt kan du dessutom läsa vårt engelska CV-exempel.
Du kan därtill hitta en mängd ytterligare lärorika texter på hemsidan som behandlar ämnen kring att framställa en jobbansökan eller att söka nya jobb. Dessa finns i formen av blogginlägg, guider och artiklar.
Skapa ett gott intryck med CV:ts utsida
Du som arbetar med det skrivna ordet är kanske ivrig att få påbörja skrivarbetet till CV:t så fort du fått inspiration till det, men i själva verket är det bäst att inleda det hela med utsidan. CV:ts utsida, eller snarare layout, är nämligen det första läsaren ser och kan därför vara avgörande för det första intrycket och hur hen uppfattar din professionalism.
Layouten behöver alltså, om du söker en författartjänst, visa på din kreativitet och unika uttryck samtidigt som den reflekterar en professionell framtoning som är noga anpassad efter situationen i fråga. Leta därför gärna efter en layout som tillåter dig att välja spännande färger och designdetaljer, men som inte avviker från den traditionella mallen med en tydlig överskådlighet och läsbarhet. Layouten ska trots allt underlätta och inspirera till läsning, inte störa den.
Ladda ner CV-mallar hos oss
På vår fantastiska hemsida kan du välja bland massor av färdiga mallar med layouts som går att skräddarsy och specialanpassa enligt dina preferenser. Du kan förändra färgskalorna, byta ut typsnittet, anpassa strukturen och välja sektionernas format och placeringar. Allt för att ditt CV ska passa just dig och din situation så väl som möjligt, och därmed ge läsaren en bra bild av dig som verksam arbetare.
Något annat som är värt att nämna angående våra CV-mallar är att de är fullständigt gratis och lättanvända. Så prova dig fram så många gånger du vill, och ladda sedan ner resultatet antingen i Word- eller PDF-format. Det beror lite på vad som är efterfrågat i rekryteringen.
Optimera ditt språkbruk
Författaryrket är ett av de mest språkcentrerade yrkena på marknaden, och därför är det uppenbart varför du måste lägga en del tid och energi på att vässa språkbruket i CV:t. Du ska inte bara visa på din konstnärliga förmåga i det skrivna ordet utan du måste därtill illustrera att du kan variera språket efter situation och målgrupp samt att du kan bruka språket för att verkligen sälja in dig själv.
Börja gärna med den personligare biten där du får läsaren att känna av din positivitet, ödmjukhet och objektivitet. Därmed lyfter du fram att du är lätt att arbeta med och att du kan tilltala potentiella läsare när som helst. Här är det också viktigt att du håller språket koncist och simpelt för att inte ta upp en onödigt stor mängd av läsarens tid.
Sedan kan du lägga fokus på att hålla ditt språk professionellt, formellt och helt korrekt utan minsta lilla slarvfel eller liknande. Då visar du din professionalism och att du vet hur man skriver olika texter för olika sammanhang. Använd därtill gärna ord som du anar att läsaren kan uppskatta, som till exempel:
- Litteratur.
- Böcker.
- Skriva.
- Läsa.
- Författa.
- Erfarenhet.
- Forska.
- Kommunikation.
Inled CV:t med en välanpassad presentation
Nu är det läge att skapa innehållet till CV:t, och här bör du inleda med ditt namn. För som i liknande professionella sammanhang är det nämligen lämpligt som ingång då namnet presenterar dig som person och ger läsaren ett hum om vem CV:t ska handla om.
Skriv gärna namnet i ett sidhuvud, en rubrik eller som en inledande punkt i den tidigaste sektionen av CV:t för det ska hamna högst upp i ditt dokument. Sedan kan du arbeta vidare med den första sektionen – headern – genom att lista dina kontakt- och personuppgifter som rekryteraren eller arbetsgivaren kan komma att behöva använda i rekryteringsprocessen. Dessa kan exempelvis inkludera:
- Fullständigt namn.
- Födelsedag.
- Yrkestitel.
- Telefonnummer.
- E-postadress.
- Postadress.
- Länk till portfolio, LinkedIn-profil eller professionell hemsida (om du har någon).
Ett utmärkt exempel på en komplett header som faktiskt följer våra råd kan ta form som följande:
2002-05-11
Barnboksförfattare
070-1822412
carlos_diaz@gmail.com
Hummergränd 7A
41107, Göteborg
linkedin.com/carlos.diaz698277
Introduktion
Den nästkommande sektionen presenterar dig vidare som person men i en löpande text och på ett extra intresseväckande sätt – introduktionen. Här kan du ange allt som du tror kan vara intressant för läsaren och som hintar om vad ditt CV kommer att innehålla. Några exempel på sådant som är bra att få med kan vara:
- Erfarenheter.
- Styrkor.
- Prestationer.
- Lärdomar.
- Drivkrafter.
- Kompetenser.
- Insikter.
- Mål.
- Framtidsdrömmar.
Ett introduktionsexempel som är bristande, då det tar formen av ett brev, då det har en negativ och alltför personlig ton, då det är för långdraget och då det inte anger tillräckligt med relevant info, kan likna detta:
Inkludera en lista på dina prestationer
Till skillnad från övriga CV:n så är det lämpligt för författar-CV:n att inkludera en lista på publikationer i nästa sektion, snarare än att dyka in i de generella arbetslivserfarenheterna direkt. Detta för att tidigt ge läsaren uppfattningen om att du är kvalificerad för jobbet och att du har den erfarenhet som krävs.
Ange dina författarprestationer på samma vis som en referenslista, med följande information om varje bok, artikel, manus eller liknande form av litterärt verk:
- Författarnamn.
- Publiceringsår.
- Titel på verket.
- Förläggare, tidning, produktionsbolag eller liknande.
Fortsätt med övriga arbetslivserfarenheter
Härnäst kan du rada upp dina övriga arbetslivserfarenheter, och det gör du enklast i form av en konkret och koncist lista på maximalt fem till sex arbetslivserfarenheter. Samtliga måste vara absolut relevanta för tjänsten eller jobbet du söker, ha varit berikande för din karriär och vara mindre än tio år. De ska därtill bli presenterade i följande uppgifter:
- Yrkesroll eller titel.
- Arbetsplats, arbetsgivare eller företag och läge.
- Tidsperiod i antingen helår eller i månad och år.
- Korta och få kommentarer som anger arbetsuppgifter, lärdomar, prestationer, ansvar, insikter och dylikt.
Ett exempel på en erfarenhet som är misslyckad i sammanhanget, eftersom att den missar viktiga uppgifter, är troligtvis irrelevant, är för inaktuell och brukar ett bristfälligt språk, kan vara:
2010-2011
- Det var mycket praktiskt arbete med ungarna och jag fick sällan tid för att reflektera eller formulera några idéer, utan det var alltid ett högt tempo.
- Jag tjänade mycket lite under perioden och tyckte inte om att omge mig av så mycket människor, så jag slutade efter ett tag för att istället prova på mitt författarskap.
Skriv om utbildningar
Sektionen som följer fortsätter presentera dina erfarenheter men i form av utbildningar, och även här måste du vara noga med att endast ange sådana som är aktuella, relevanta och berikande för din karriär. Samtliga du inkluderar ska sedan presenteras med dessa uppgifter:
- Utbildning, kurs, examen eller program.
- Skola, lärosäte eller utbildare och läge.
- Tidsperiod i antingen helår eller i månad och år.
- Valfri kommentar om inriktning, specialisering, profil eller liknande.
En mindre utbildning som är perfekt att lyfta i CV:t kan exempelvis likna denna:
Skrivarakademin Stockholm
2020-2021
Avsluta med kompetenser
Den avslutande sektionen bör lista dina konkreta kompetenser, vare sig de kommer från arbetslivserfarenheter eller inte. Så länge de efterfrågas eller är meriterande för tjänsten du söker så är de säkerligen välkomna tillskott i CV.t.
Inled gärna listan med kompetenserna som är jobbspecifika och som samspelar med ditt område. Det kan förslagsvis handla om:
- Kunskap i olika skrivtekniker eller genrer.
- Kunskaper i de ämnen du skriver om.
- Praktisk vana i skrivprogram eller liknande.
- Övriga kompetenser som är värdefulla för en författare, såsom informationssamlande eller liknande.
Efter det kan du lista kompetenserna som är meriterande i de flesta rekryteringssammanhang men som inte nödvändigtvis hänger samman med författaryrket. Dessa kan förslagsvis vara:
- Språkkunskaper.
- Kommunikationsfärdigheter i övrigt.
- Fysiska färdigheter eller förmågor.
- Innehav av ett körkort.
Sammanfattning: Skapa ett välskrivet författare-CV
Innan du bestämmer dig för att skicka in ditt CV till rekryteraren eller arbetsgivaren rekommenderar vi dig att låta någon du litar på korrekturläsa det. Vi tror därtill att det kan vara givande att kontrollera ifall du övervägt tipsen och varningarna vi nämnt i artikeln, så att du får med alla fördelar och undviker alla misstag.
📌 Tips:
- Använd en färdig och gratis mall så att du fångar läsarens initiala uppmärksamhet och visar på din kreativa förmåga.
- Anpassa språkbruket och innehållet av CV:t och framstå som kompetent och kvalificerad.
- Implementera sektioner och information som har nära koppling med yrket för att visa dina meriter på bästa sätt.
- Stick helst ut och var unik för att bli minnesvärd och ge ett starkt intryck.
⚠️ Varningar:
- Glöm inte att CV:t är ytterst professionellt och att du därför inte borde gå alltför mycket in på privata eller personliga detaljer.
- Håll språket kortfattat och koncist för att inte framstå som en pretentiös poet eller liknande i ett så konkret dokument som ju CV:t ska vara.
- Exkludera information som är uppenbar, irrelevant, upprepande, inaktuell, oseriös, falsk eller olämplig på övriga vis då sådant bara tar upp onödigt utrymme.
Sök efter ännu mer hjälp här
Nu hoppas vi att denna artikeln var till hjälp i CV-skrivandet, men vi är fullt medvetna om att du kanske vill få ytterligare stöd. Om så är fallet – klicka dig då vidare till vår otroliga hemsida där det finns en mängd inspirerande texter och CV-exempel. Du kan därtill ladda ner våra färdiga CV-mallar och använda vår unika CV-byggare som snabbar på processen och gör den många gånger roligare.
Landa nästa författarjobb genom att bekanta dig med konsten av att skriva ett CV redan nu, och njut av framgångarna. All lycka!
Vanliga frågor och svar om att ansöka om författarjobb
Fråga: Vad kan man tjäna i månaden av ett författarjobb?
Svar: Det är nästan omöjligt att säga exakt vad en författare tjänar varje månad då det skiljer sig mellan olika yrkesvägar och därtill från månad till månad. Dock ligger den officiella snittlönen på 40 000 kronor per månad, vilket ju inte är fy skam.
Fråga: Behöver man utbilda sig för att bli anställd som författare?
Svar: För det första är få författare anställda, så det finns sällan några formella krav på yrket. För det andra så är de flesta författares karriärer, både från yrkeslivet och akademin, relativt obetydelsefulla gällande deras författarmässiga framgång. Det finns kurser och utbildningar som är till specifikt för författare, men du kan likväl ha en naturlig talang eller öva dig fram till att kunna hantverket.