Själva processen att skriva ett CV är dock klurigt för många och även om man är en van CV-skrivare och har skrivit många CV:n, så är det inte säkert att man har lyckats skriva ett felfritt CV. Det finns många fallgropar som man kan kliva i och det vill vi genom den här guiden försöka motverka. Här kommer du att få tips och exempel hur du ska skriva ett CV som är relevant för ditt yrke. Förhoppningsvis kommer detta leda till att du blir ännu bättre på at skriva CV:n.
Table of Contents
Vad innebär ett yrke som elektroingenjör?
Om du jobbar som elektroingenjör så utvecklar du framtidens elektronik, kort sagt. Du hjälper till att utveckla och testa nya produkter inom elektronik. Det kan vara prylar som hushållsverktyg, IT-prylar eller till och med produkter inom transport och väg. Det finns alltså väldigt många vägar som du kan ta inom yrket och det som är den gemensamma faktorn är att allting innehåller, på något sätt, el.
För att börja jobba som elektroingenjör så finns det två vägar att gå. Antingen så läser du en treårig utbildning på högskola eller universitet som högskoleingenjör med inriktning elektroteknik. Du kan också välja att läsa samma inriktning, fast på fem år, då som civilingenjör istället. Vilken av dessa två som du väljer bestämmer du själv. Det finns för- och nackdelar med båda utbildningarna. Med högskoleingenjörsexamen kommer du ut snabbare i arbetslivet, men får inte samma kompetenser som du får med en civilingenjörsexamen. Och vice versa.
Kan man även jobba inom andra ingenjörsyrken om man har utbildning som elektroingenjör?
Nej, det är inte möjligt. Du kanske har märkt att när du väljer vilket civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som du vill läsa så kommer det upp väldigt många andra inriktningar också. Det kanske finns en inriktning inom datateknik och någon annan inom fysik. Det är väldigt viktigt att du väljer rätt här eftersom att när du väl har läst din utbildning så kommer du inte att kunna jobba inom någon annan kategori än den som du valt. Någon med examen som elektroingenjör kommer alltså inte att kunna jobba som dataingenjör.
Därför är det väldigt viktigt att du väljer rätt från början, så att du slipper läsa om ytterligare en utbildning för att kunna jobba inom det yrket som du är intresserad av.
Hur man skriver ett CV som är riktigt bra och passar någon som söker jobb som elektroingenjör
Om du ska skaffa dig ett jobb som elektroingenjör behövs, som nämnt ovan, ett välskrivet och starkt CV. Det du bör fokusera på i CV:t är det punkter som gör att du kanske sticker ut lite. Du vill självklart göra ett intryck på rekryteraren eller företaget som du vill jobba hos och då är det viktigt att du har något speciellt som gör att du blir ihågkommen.
Du bör därför nämna det, om du har något som sticker ut. Förutom det är det även viktigt att nämna sådant som arbetsgivaren letar efter, de krav som denne har. Kanske har den som krav att du måste ha arbetat i minst 3 år och att du har en examen som civilingenjör? Sådana krav är viktiga att notera och sedan nämna att du uppfyller dessa. Skriv vad för utbildning som du har och hur lång erfarenhet.
Finns det några specifika tekniska färdigheter som det är bra att en ingenjör inom elektroteknik nämner?
När vi talar om tekniska färdigheter så syftar vi på de mätbara färdigheterna rörande ditt yrke. Det kan vara att du kan programmera i ett visst språk eller har koll på ett visst system. Det är dessa färdigheter som gör att arbetsgivaren får en inblick i din kompetens och vad du kan. Se därför till att försöka ta med några sådana tekniska färdigheter.
Det kan t.ex. vara färdigheter som du lärt dig på din utbildning eller genom praktiskt arbete. Ta därför gärna med vart du lärde dig dessa erfarenheter. Några tekniska färdigheter som är lämpliga för en ingenjör inom elektroteknik är att du kan genomföra en- och flervariabelanalyser och att du har koll på olika variabler och system som stokastiska eller tidskontinuerliga. Det kan även vara kompetenser som att du kan genomföra elkretsanalys och att du har koll på eleffektsystem.
Det finns alltså ganska många olika tekniska färdigheter som en elektroingenjör kan ha och det är viktigt att du funderar på vad just du kan och har lärt dig och sedan nämner det på ett sammanfattande sätt i CV:t.
Ett utmärkt CV exempel för en elektroingenjör
1990-03-14
Elektroingenjör
071-245364
mikaela.johansson@exempel.com
Tulpanstigen 26
25632, Halmstad
linkedin.com/mikaela.johansson
Introduktion
Jag vill beskriva mig själv som en driven person och som alltid letar efter olika lösningar på snåriga problem. Jag brinner för att utveckla olika elektroniska produkter, främst för transport och väg, och mitt stora intresse är även kombinerad med en lång och bred erfarenhe. Jag har en civilingenjörsexamen inom elektroteknik och har sedan dess utvecklad båda mina komptenser och min erfarenhet. Jag har över nio års erfarenhet av yrket och vet att jag alltid kommer att kunna bidra med min kunskap, oavsett vilket team som jag hamnar i.
Arbetslivserfarenhet
Elektroingenjör
Bombardier AB
2017-nuvarande
- Arbetade med att implementera elektroniska lösningar i tåg.
- Jag utvecklade automatiserade lösningar tillsammans med mitt team på fem personer och vi såg till så att dessa sedan kunde implementeras i tåg.
- Vi tog fram systemen, utvecklade dem, testade dem och såg till så att de kunde användas i flera olika tågmodeller.
- Jag utvecklade mina kompetenser inom elektroteknik och blev duktigare på att implementera system för tåg.
Utbildning
Civilingenjör, inriktning elektroteknik
Halmstads Universitet
2009-2014
Kvalifikationer och kompetens
Kvalifikationer:
- Civilingenjörsexamen inom elektroteknik.
- Över nio års erfarenhet av yrket.
Yrkeskompetens:
- Mycket goda förmågor i problemlösning och att samarbeta.
- Mycket goda förmågor att designa, utveckla och genomföra projekt.
- Avancerade kunskaper inom fordon och transport.
Teknisk kompetens:
- Goda kunskaper om stokastiska signaler och system.
- Duktig på att genomföra elkretsanalyser.
- Kan programmera i C och Java.
Övrig kompetens:
- Talar svenska som modersmål.
- Talar engelska flytande.
- Har B-körkort.
Några exempel på vad ett bra CV innehåller
Det har en röd tråd
Att CV:t har en röd tråd visar att allt är igenomtänkt och har en plats i CV:t. Det är därför viktigt att fundera på vad för CV som du vill skriva och vad du vill visa för arbetsgivaren. Om du istället har ett CV som inte följer en röd tråd, utan som har olika typer av information inslängda i CV:t utan någon egentligen guide för hur man ska läsa dem, så blir det snabbt svårt att tyda CV:t. Se därför till att du tydligt presenterar din relevanta information och verkligen vägleder läsaren igenom CV:t.
Det ger läsaren en tydlig bild av dig och vad du kan
Det är också viktigt att det CV som du skriver kommer med tydliga exempel på dina erfarenheter och kompetenser. Det räcker inte att du skriver att “jag är duktig på att arbeta med flera projekt samtidigt”, du behöver också förklara i vilken situation som du har arbetat med flera projekt samtidigt och hur du löste det. Du bör även förklara hur du reagerade på det och hur du hanterade stressen.
Det är snygg utformat
För att CV:t ska upplevas som proffsigt är det även viktigt att det ser snyggt ut. Vi människor är programmerade så att föredra det som är vackert. Det gör att arbetsgivaren kommer att få ett bättre intryck av ditt CV om du skriver ett CV som är riktigt snyggt visuellt. Använd gärna några få färger så att det inte blir för mycket intryck och för rörigt i CV:t. Använd även ett typsnitt som är lättläst och inte för starka färger som neon eller liknande.
Det här är ett exempel på vad för innehåll som ett CV kan ha
Det är bara ett exempel och du väljer naturligtvis själv vad du vill ha i ditt CV, men följande punkter rekommenderar vi att du tar med.
Det bör finnas med en header som snabbt visar dina personuppgifter
Ta först med en lista med dina person- och kontaktuppgifter. Nämn uppgifter som adress, telefonnummer, mailadress, namn, konto till LinkedIn och yrkestitel. Det borde räcka med dessa för att arbetsgivaren ska få en bra första bild om vem som du är.
Det är även viktigt med en introduktion som hjälper rekryteraren att få en professionell bild av dig
Sedan så skriver du som en slags sammanfattning som liknar det personliga brevet. Här tar du med information om dig själv i löpande form. Det kan t.ex. vara information om din utbildning, dina kompetenser, erfarenheter eller liknande. Du kan välja att skriva om lite vad du vill.
Sedan bör även dina tidigare arbetslivserfarenheter finnas med
Sedan tar du även med en lista på de tidigare jobb som du har haft och beskriver vad du fick göra och vad för lärdomar som du fick av jobbet. Tänk på att bara välja ut de mest relevanta jobben att skriva om. Skriv även upp när du arbetade på arbetet, vad arbetsplatsen hette och vart det låg, samt vad för yrkestitel som du hade.
Och eventuella utbildningar
På samma sätt gör du med utbildningarna, men här kan du skippa den utökade listan med lärdomar och arbetsuppgifter. Ta istället med när du genomförde utbildningen, vad den hette och på vilket ort och lärosäte.
Det är också viktigt att en lista med kompetenser och färdigheter följer med
Sedan gör du en lista när du tar upp de kompetenser och färdigheter som du har. Som nämnt ovan bör de främst vara färdigheter kopplat till ditt yrke och som är mätbara.
Hur man kan lägga upp sina professionella dokument så att de blir relevanta för jobbet du söker
När vi nämner professionella dokument så syftar vi på de två dokument som man oftast brukar skicka med när man söker ett nytt jobb: CV:t och det personliga brevet. Dessa två dokument ska på ett sammanfattande och intressant sätt koka ned hela din karriär och ditt yrkesliv till att få plats på några få sidor. Det är en svårt uppgift för de allra flesta och därför är det viktigt att varje sida är genomtänkt och väl värdig sin plats i ditt dokument.
Först och främst bör dokumenten ge ifrån sig ett helhetsintryck. Det ska vara tydligt att dessa två dokument hör ihop och att de ska läsas tillsammans. Den effekten kan du uppnå genom att du “style:ar” dokumenten på samma sätt; du har samma layout, färger och typsnitt genomgående genom båda dokumenten. Du bör även se dessa sidor som komplement till varandra, det innebär att du ska fylla på med ny information i varje dokument.
Det här bör finnas i det personliga brevet
I det personliga brevet kan du alltså nämna dina drömmar eller mål för din karriär och vad du vill uppnå med den. Du kan även förklara lite tydligare de kompetenser som du har och ge exempel på när du har utnyttjat dem praktiskt. Dessutom kan du utveckla informationen om något visst yrke som du har haft och vill skriva lite mer om. Det finns alltså oändligt med saker som du kan ta upp i det personliga brevet och det leder också till att du får väldigt många valmöjligheter att skräddarsy brevet som du vill.
Avslutningsvis: Det här är ett riktigt bra sätt att gå tillväga för att lyckas med CV:t som elektroingenjör
📌 Tips:
- Försök att skriva ett CV som är väl genomtänkt och fungerande – det märks om du inte har en plan för ditt CV.
- Skriv också ett personligt brev som du kan använda för att komplettera den information som du nämner i CV:t.
- Se till att använda en CV mall om du tycker det är svårt att designa CV:t själv. CV:t upplevs som snyggt och välutformat samtidgt som du sparar tid.
- Sök även om du inte uppfyller exakt alla krav som står uppställda – då har du i alla fall en chans att få jobbet du söker.
⚠️ Varning:
- Ta inte med personlig information då det inte är relevant i ett CV:t. Istället bör du fokusera på din karriär och ditt yrke.
- Undvik för mycket information eller irrelevant sådan. Tänk på att du bara har några få sidor på dig att beskriva din karriär. Då är det viktigt att alla sidor fyller en funktion och är relevant.
- Vi har koll på bra CV:n så du kan gärna använda råden i vår guide, men om rekryteraren nämner att du ska nämna (eller undvika) en viss sak bör du lyssna på denne först.
Surfa på vår hemsida för att hitta fler smarta resurser
Om du nu har kommit så här långt i CV:t så har du förhoppningsvis också fått massor med matnyttiga tips som kommer att hjälpa dig i din resa på väg mot ett nytt jobb. Om det däremot är så att du vill kolla vidare bland fler guider som vi har eller om du arbetar inom ett annat yrke och vill hitta en guide som gäller för dig så kan du kolla på alla våra guider här. Några exempel på andra guider som vi erbjuder är som mekanikingenjör, nätverksingenjör och mjukvaruingenjör. Spana gärna vidare på dem.