Det är målet för oss och vi hoppas att vi även kommer att kunna hjälpa dig med att lyckas med ditt CV. Vi har därför skrivit ihop en guide som främst vänder sig till byggarbetare, men andra kan säkert få goda råd eller tips från den här guiden också.
Table of Contents
Vad för typ av jobb utför en byggarbetare (också kallad byggnadsarbetare)?
En byggarbetare, eller byggnadsarbetare, jobbar på en byggarbetsplats med att bygga något. Yrket är väldigt brett och innefattar egentligen alla de olika typer av yrken som finns inom bygg. Kanske arbetar du med att anlägga mark, bygga husgrunder, lägga tak eller vad som helst. Det finns egentligen goda möjligheter att kunna jobba inom vad du vill eftersom att yrket är så brett. Allt som man kan bygga kan du också jobba inom.
Krävs det några speciella kompetenser eller egenskaper för att börja jobba som byggarbetare?
Alla kan egentligen börja jobba som byggarbetare om de får den erfarenheten och utbildningen som krävs, men det är klart att vissa egenskaper eller kompetenser passar lite bättre för en byggarbetare än andra. Du bör ha god fysik, vara duktig på att hantera stress, duktig på att kommunicera och duktig på att arbeta i grupp om du vill bli byggarbetare. Du bör också vara duktig på att tänka utanför boxen och kunna lösa olika problem som uppstår.
Behöver man en utbildning för att börja jobba som byggarbetare?
För att börja jobba som byggarbetare krävs det en utbildning och de flesta väljer att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Då får du alla de kompetenser som krävs och du kan senare börja jobba efter avslutad utbildning. Om du inte läste den utbildningen på gymnasiet och vill utbilda dig till byggarbetare i vuxen ålder så kan du istället läsa utbildningen på komvux och utbilda dig den vägen.
Efter att utbildningen är klar så kan du börja jobba. Det är dock viktigt att veta att du inte direkt kommer att kunna gå ut som fast anställd. Istället måste du gå som lärling under ett tag. Hur länge du går som lärling är beroende på vilket yrke som du jobbar inom, men de flesta lärlingsperioderna är mellan två till tre år.
Tjänar man lika mycket när man går lärling som man tjänar när man har en fast anställning inom branschen?
Nej, under den tiden som du arbetar som lärling så kommer du att tjäna lite mindre än vad en vanlig fast anställd gör. Exakt hur mycket du tjänar regleras av byggavtalet och den visar också att ju längre tid du har arbetat som lärling desto högre lön får du. När du är klar som lärling är du färdigutbildad yrkesarbetare och du är redo att faktiskt komma ut i arbetslivet på riktigt. Nu kan du söka ett annat jobb och kommer att få en högre lön.
Ett otroligt starkt exempel på hur ett CV för en byggarbetare kan se ut
1992-08-18
Byggarbetare
072-765467
robert.karlson@exempel.com
Strömsgatan 76
65422, Kalmar
linkedin.com/robert.karlson
Introduktion
Jag är en utbildad och erfaren byggarbetare som letar efter ett jobb där jag kan utveckla mina kunskaper inom husbygge och att lägga grund. Jag drivs för att se ett projekt utvecklas från en skiss till en färdig byggnad och det är det som gör att jag älskar att gå till jobbet varje morgon. Jag arbetar främst med betong och stål och det är även inom dessa två material som jag har bäst kompetenser.
Arbetslivserfarenheter
2019-nuvarande
Byggarbetare
Stinsens AB, Kalmar
- Jag arbetade åt ett företag som gjorde byggnader på kommunen. Det största projektet som vi genomförde var att vi byggde ett nytt sjukhus som var flera byggnader och våningar stort.
- Jag arbetade med det måste från detaljplanering till färdig byggnad och ansvarade specifikt för betong-gjutningen till grunden.
- Jag utvecklade mina kompetenser inom husbygge ännu mer och lärde mig hur man lättast samarbetar med alla sina kollegor på en stor byggarbetsplats.
2015-2019
Byggarbetare
Mårtenssons, Kalmar
- Jag arbetade för ett företag som byggde hus åt privatpersoner. I början gick jag med en mer erfaren kollega, men efter ett tag fick jag fler och fler uppdrag själv.
- Jag var även den som översåg projektet och såg till så att detaljplanen följdes för en villa som vi byggde åt en kund.
- Jag fick viktig erfarenhet kring att stå på egna ben och att lösa projektet på egen hand.
2012-2015
Byggarbetare, lärling
Oskars Bygg, Kalmar
- Jag gick min lärlingsperiod hos ett företag i Kalmar som specialiserade sig mot husgrunder och gjutning.
- Jag fick gp bredvid en mer erfaren handläggare och hjälpte till med att gjuta husgrunder och bygga grundkonstruktioner som skulle hålla huset uppe.
- Jag lärde mig mycket från min lärlingstid och fick även upp mitt stora intresse för husbyggeri och att bygga saker från grunden.
Utbildningar
2008-2011
Bygg- och anläggningsprogrammet
Kalmars gymnasium
- Inriktning husbyggnad.
Kompetenser
Yrkeskompetenser:
- Genomförd lärlingsperiod.
- Utbildning inom husbyggnad.
- Mycket goda kunskaper inom gjutning, grundarbete och att bygga hus.
- Goda kunskaper i att välja rätt material baserat på omgivningarna och marken som byggnaden ska stå på.
- Goda kunskaper inom miljö och att bygga hållbart.
Övriga kompetenser:
- Innehar B-körkort.
- Talar finska som modersmål.
- Talar engelska och svenska flytande.
Vad är viktigt att ta med i ett sådant CV som en byggarbetare skriver?
Eftersom att alla som arbetar som byggarbetare både behöver ha en utbildning och behöver ha arbetat som lärling i ett visst antal år så bör du undvika att fokusera alltför mycket på dessa erfarenheter. Visst, du bör nämna att du har genomfört dem, eftersom att de är ett krav. Men du kommer inte att sticka ut i CV:t om du fokuserar alltför mycket på dessa erfarenheter eftersom att det är något som alla sökande kommer ha gjort.
Istället bör du fokusera på saker som gör att du sticker ut. Det kan till exempel vara arbetslivserfarenheter, andra relevanta erfarenheter eller något annat. Det viktigaste är att det både är saker som är relevanta för tjänsten som du söker och att det gör så att du sticker ut lite från de andra sökande.
Finns det några speciella råd eller tips som man bör följa om man skriver ett CV?
Du har fått några råd ovan, men nu ska vi gå in lite djupare på hur du ska tänka när du skriver ditt CV.
Att skräddarsy alla dina CV:n
Har du någon gång gjort ett CV som du sedan skickat till alla de arbetsgivare som du söker jobb hos? Det är inte så konstigt och det är troligtvis på det sättet som de allra flesta gör det. Det innebär dock att arbetsgivaren får ett CV som passar relativt bra för det jobb som de erbjuder, men som inte passar helt perfekt. Du har trots allt gjort ett CV som ska passa flera olika jobb och då blir det kompromisser i CV:t, även om jobben ser väldigt likadana ut.
Istället bör du sikta in dig på att göra flera CV:n och där alla passar perfekt för varje jobb som du söker. Du kan börja med att göra ett CV och sedan utgå från det CV:t när du gör alla andra också. Genom att göra CV:n som passar perfekt för ett specifikt jobb så kommer arbetsgivaren bli mer intresserad av att anställa dig.
Att tydligt lyfta fram de färdigheter och kompetenser som man har
När du sedan skriver CV:t är det viktigt att du är tydlig, motiverar och ger exempel för de påståenden som du gör. Det är lite som att underbygga sin argumentation i en debattartikel. För rekryteraren är det ganska svårt att veta vad du faktiskt menar när du skriver vissa saker, som att “du gillar att hålla många bollar i luften”. Vad innebär egentligen det? Istället bör du förklara väldigt tydligt vad du menar, vad du kan och ta med tydliga exempel på när du gjort det som du skriver om.
Det är samma sak när du skriver om dina erfarenheter. Det räcker inte med att skriva att du arbetat hos ett visst byggföretag. Visst, rekryteraren kanske kan gissa vad du gjorde på arbetsplatsen, men det är betydligt bättre att du tydligt förklarar vad för arbetsuppgifter som du hade, vad för lärdomar som du fick och vad arbetet gick ut på.
Att fokusera på saker som är meriterande
I CV:t bör du även tänka på att faktiskt fokusera på de erfarenheter och kompetenser som du har som faktiskt är meriterande. Det är dessa som gör att du sticker ut och blir mer intressant för arbetsgivaren. Du bör naturligtvis nämna alla de saker som inte är meriterande, men som är nödvändigt, också, men fokusera främst på att ta med alla de saker som är extra meriterande för dig.
För en byggarbetare kan det vara relevanta arbetslivserfarenheter, kanske har du läst någon extra utbildning eller vidareutbildat dig eller något liknande. Det finns oändliga möjligheter.
Att man “tänker” som en arbetsgivare
Du bör också försöka att sätta dig in i arbetsgivarens roll. Det är du som jobbar inom din bransch så troligtvis har du bättre koll än vad var har rörande vad en arbetsgivare är intresserad av och letar efter. Du bör alltså se på ditt CV med en “arbetsgivares öga”. Vad här är relevant och intressant? Vad här hade gjort så att jag inte anställt den här personen etc. Genom att kolla på ditt CV med olika ögon kommer du troligtvis att hitta saker som du inte tänkte på från början.
Att man inser att CV:t är en spegel av ens yrke och egenskaper
Det är också viktigt att tänka på att naturligtvis känner du dig själv, men det gör inte arbetsgivaren. Det innebär att CV:t är den första och ibland den enda bilden som rekryteraren eller arbetsgivaren får av dig. Därför är det viktigt att du är tydlig med vem du är och vad du kan och verkligen funderar ut en bild av dit som du vill visa och sedan gör det bästa du kan för att spegla den bilden.
Tänk på att ta med alla dessa delar i CV:t
Header
Headern är en lista där du tar med kontaktuppgifter till dig och andra uppgifter som kan vara nödvändiga för att få en bild av dig. Det ska vara uppgifter som namn, yrkestitel, adress, länk till LinkedIn-konto, telefonnummer och mejladress.
Introduktion
Sedan är nästa steg att skriva en introduktion. Det är ett sätt att ge en tydligare bild av dig och din karriär eftersom att det är den enda delen i CV:t som skrivs i löpande form. Du bör sikta på att få arbetsgivaren mer intresserad av dig genom introduktionen och därför bör du bara nämna saker som får dig att framstå som väldigt kompetent och relevant för yrket.
Du kan ta med information om ditt yrkesjag, din bransch, karriär och ditt yrke, dina kompetenser och egenskaper, dina färdigheter och mycket mer. Det som främst är viktigt är inte vad du har med utan att du presenterar informationen på ett bra sätt så att arbetsgivaren blir intresserad av dig.
Arbetslivserfarenheter
När det kommer till arbetslivserfarenheter så ska du skriva om dina relevanta arbetslivserfarenheter i en kort lista. Du behöver inte ta med för många arbetslivserfarenheter, utan det räcker med cirka tre till fem stycken. Blir det för mycket så verkar du som att du inte riktigt vet vilka erfarenheter som är relevanta att ta med och en sådan bild av dig vill du naturligtvis inte visa.
Du ska både ta med uppgifter om vad du gjorde och lärde dig på arbetet, men också om när, var och hur som du jobbade på jobbet. Ett exempel på hur en sådan punkt kan se ut kommer här:
Byggarbetare
Stinsens AB, Kalmar
- Jag arbetade åt ett företag som gjorde byggnader på kommunen. Det största projektet som vi genomförde var att vi byggde ett nytt sjukhus som var flera byggnader och våningar stort.Jag arbetade med det måste från detaljplanering till färdig byggnad och ansvarade specifikt för betong-gjutningen till grunden.
- Jag utvecklade mina kompetenser inom husbygge ännu mer och lärde mig hur man lättast samarbetar med alla sina kollegor på en stor byggarbetsplats.
Utbildning
Sedan är det dags för utbildningen och den är också väldigt lik de punkter om dina jobb som du har skrivit tidigare. Här kan du skippa listan med vad du lärde dig och har gjort på utbildningen, men du bör ta med när du läste utbildningen, utbildningens namn, lärosätets namn och ort och om du läste någon inriktning eller liknande.
Kompetenser
Under kompetenser så gör du en eller flera punktlistor där du skriver upp alla de kompetenser och färdigheter som du har. Det bör helst vara kompetenser som är kopplade till ditt yrke om som du praktiskt kommer att kunna bevisa för arbetsgivaren.
Att ta med ett personligt brev är också viktigt
Sedan skriver du ett personligt brev som du lägger till till CV:t. Det bör vara en längre form av introduktionen och ska beskriva lite mer och lite tydligare om din karriär och ditt yrke. Du ska helst nämna saker som du inte tidigare nämnt i CV:t eftersom att du inte vill låta som att du upprepar dig för mycket. När det personliga brevet är klart är det bara att skicka in det tillsammans med CV:t.
Avslutning: Så här skriver du ett professionellt och relevant CV
Guiden är nu nästan slut och vår målsättning är att du nu vet hur du ska skriva ditt CV. Förhoppningsvis lyckades vi med det. Här kommer några viktiga varningar och tips som du kan spåna kring när ditt CV senare ska skrivas.
📌 Tips:
- Tänk på att försöka ta med de saker som gör att du sticker ut. Det är oftast de sakerna som är extra meriterande.
- Tänk på att följa vår guide eftersom att vi är experter på CV:n om vet vad de ska innehålla, men att du avviker från den om arbetsgivaren efterfrågar något speciellt.
- Tänk på att både göra det personliga brevet och CV:t specifikt anpassat för att fungera och passar för det jobb som du söker. Det gör att chansen att bli anställd ökar.
⚠️ Varningar:
- Upprepa dig inte för mycket eftersom att du kan verka osäker då och att du inte vet vad du bör ta med i CV:t.
- Undvik att bara skriva generellt om dina kompetenser. Du bör gå in djupare och mer ingående i vad du kan och vad du har gjort för att arbetsgivaren ska bli intresserad av dig.
- Undvik dock att vara för tydlig, då bör hitta en balans så att du är tydlig men samtidigt inte infantiliserar läsaren genom att göra det för tydligt.
Använd fler resurser och hjälpmedel för att utveckla dina kompetenser
Den här guiden var en guide om ett specifikt yrke, byggarbetare. Men det kanske är så att du arbetar inom ett annat yrke eller ett liknande yrke och vill hitta en guide med CV-exempel som passar dig. Här hittar du massor med olika guider som är baserade på yrken och här har vi till exempel en guide som gäller för byggledare. Det finns också möjlighet att läsa guider och bloggposter som inte handlar om ett specifikt yrke, utan är lite mer generella. Här kan du hitta vår karriärblogg. Förhoppningsvis hittar du resurser som du kan använda dig av.