Hur du ska gå tillväga för att skriva ett vinnande dataforskare CV och få det jobb som du drömmer om

Om du jobbar som dataforskare så är du antagligen ganska högt utbildad och har kanske varit ute i arbetslivet ett tag. Men bara för att du har erfarenhet inom din bransch så är det inte säkert att du är lika bra på att skriva vinnande CV:n.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Som tur är så är det här som vi kommer in och hjälper till. Vi är experter på att skriva snygga och välstrukturerade CV:n och i den här guiden kommer vi att vägleda och förhoppningsvis hjälpa dig att skriva riktigt bra CV:n. Läs vidare för att ta del av alla tips och trix som vi har sammanställt.

Dataforskare CV

Table of Contents

Vad är en dataforskare?

Begreppet dataforskare är både ganska brett och ganska oklart. Generellt sätt bör det vara någon som forskar inom data. Det kanske är en forskare som är anställd inom ett universitet som forskar inom något specifikt ämne, som programvaruteknik. Men det kan också vara någon som kanske är anställd på ett företag och forskar om och sammanställer information.

Den personen kanske samlar in, tolkar och löser stora mängder data för att lösa komplexa eller svåra problem. Dataforskaren här kanske använder sig av flera olika principer och verktyg för att tolka datan. T.ex. genom att använda AI eller maskininlärning för att förstå informationen och så kombinerar den både datavetenskap, statistik, matematik och företagskunskaper för att förstå informationen som den kollar på.

Dataforskare kan alltså vara ett ganska brett begrepp och det kan ha en olika innebörd beroende på vem som man frågar. Om du vill jobba som dataforskare är det därför viktigt att du noga läser igenom arbetsgivaren jobbannons och säkerställer att du kan göra det jobb som de efterfrågar.

Är en dataforskare samma sak som en datavetare eller data scientist?

En datavetare är inte riktigt samma sak som en dataforskare. Istället så är datavetarens uppgift att utveckla digitala lösningar. De kan t.ex. programmera program, appar och göra visa processer mer automatiserade. Så även om både datavetare och dataforskare är inom samma bransch så har de inte samma arbetsuppgifter alls

Dataforskare CV

En data scientist är dock mer lik en dataforskare än vad en datavetare är. En data scientist jobbar med att ta information och sedan omvandla det till smarta beslut. En data scientist ska precis som dataforskaren samla in stora mängder med data och tolka den, men de behöver även fatta ett beslut baserat på den information som de har fått. Eftersom att yrket är så brett behöver data scientisten ha koll på flera olika programmeringsspråk och verktyg, som Python, SQL eller relationella databaser.

Vad för typ av utbildning behöver man för att bli dataforskare?

Du kan välja lite själv vad för typ av utbildning som du vill ha. Det är för att ämnet data är så brett att det finns många olika ämnen inom kategorin data. Du bör dock ha både en kandidatexamen och en masterexamen inom något dataämne och ha mycket erfarenhet av det som du vill jobba inom.

Det finns väldigt många ingångar eller ämnen som du kan läsa. Allt hänger på vad du vill jobba inom i framtiden. Några exempel på vad du kan läsa är programvaruteknik, mjukvaruteknik, säkerhetslösningar, systemvetenskap, nätverk och infrastruktur och mycket mer. Du kan även välja att läsa om olika ämnen i din kandidat- och masterutbildning för att ytterligare breda din examen.

Hur du bör lägga upp ditt CV om du vill få jobb som dataforskare

Ett CV för en dataforskare ser lite annorlunda ut än ett CV för en annan yrkeskategori. Det handlar om att här är din kompetens viktigast. Arbetsgivaren bryr sig egentligen inte jättemycket vad för typ av utbildning du har haft tidigare eller vilken slags arbetslivserfarenhet som du har, istället vill arbetsgivaren ha någon kompetent, som vet vad den gör och som kan erbjuda det som arbetsgivaren frågar efter.

Dataforskare CV

Du bör därför satsa lite extra på att göra en portfolio med dina tidigare projekt och arbeten. Du bör tydligt kunna visa för arbetsgivaren vad för typ av kompetens och kunskap du har genom portfolion. Vi rekommenderar att du gör en snygg hemsida där du enkelt kan visa vad för projekt du har byggt tidigare och vad för kompetenser som du har.

Tänk dock på att det är viktigt att du tydligt listar konkreta exempel på dina kvalifikationer. Det räcker inte med att du bara skriver “kan programmera i Python”, utan ta med ett program, en lösning eller något liknande som du har programmerat i Python. Då får arbetsgivaren en väldigt klart bild av dina kompetenser.

Ett fantastiskt exempel på hur ett CV för en dataforskare kan se ut

Monika Askefjäll
1978-04-17
Dataforskare
072-5625162
monika.askefjäll@exempel.com
Lundabysvägen 76B
65432, Stockholm
linkedin.com/monika.askefjäll
monikaaskefjäll.se

Introduktion
En erfaren och drivande dataforskare som har över 10 års erfarenhet av branschen. Är expert på att sammanställa en hög med datamassa till information som både är strukturerat och lättläst. Jag brinner för att utveckla mina kompetenser inom data och gör just nu ett forskningsprojekt om effekterna av AI inom mjukvaruutveckling. Jag har även god koll på flera olika programmeringsspråk och applikationer.

Arbetslivserfarenheter
Oktober 2018-pågående
Dataforskare
MicroWork, Stockholm

  • Jag arbetade tillsammans med 3 andra personer i ett team och våra uppgifter var att samla in data för att analysera och tolka det.
  • Jag samlade ostrukturerad och rörig data och strukturerade det på ett sammanhängande och logiskt sätt.
  • Jag gjorde även analyser på innehållet som jag tillsammans med mina kollegor presenterade på flear möten.
  • Jag lärde mig mycket om branschen, dataanalys och hur jag fungerar i ett större sammanhang.

Januari 2012- oktober 2018
Dataforskare
Jeansen Data Work, Stockholm

  • Jag jobbade tillsammans med två kollegor och vi samlade in och analyserade data som rörde företagets konsumenter.
  • Vi sammanställde datan och presenterade lösningar för ledningen.
  • Jag lärde mig mycket om hur det fungerar att jobba som dataforskare och hur jag fungerar i en grupp.

Utbildningar
Augusti 2009- juni 2011
Masterprogram i datavetenskap
Stockholms universitet

Augusti 2006-juni 2009
Kandidatprogram i datavetenskap
Stockholms universitet

Kompetenser

Yrkeskompetens:

  • Examen inom datavetenskap.
  • Mycket avancerade kunskaper inom datanalys och datavetenskap.
  • Mycket avancerade kunskaper i olika programmeringsspråk, som Python, Java, C++ och C#.
  • God vana av program och hjälpmedel som SQL, React, Matplotlib, Pandas och Spark.
  • Goda kunskaper inom artificiell intelligens och maskininlärning.

Övrig kompetens:

  • Talar svenska som modersmål.
  • Talar och skriver flytande i engelska.
  • B-körkort.

Några tips som du kommer ha nytta av när du ska skriva ditt CV

När du skriver ditt CV så är det viktigt att du tänker på några saker medan du skriver det. Här kommer några tips som hjälper dig att få ett extra välskrivet CV.

Dataforskare CV

Skräddarsy ditt CV efter jobbannonsen

Först och främst bör du undvika att skicka samma CV till alla jobb som du söker. Visst alla jobb du söker kanske är inom samma yrke, men det innebär inte att alla jobb ser likadana ut. Alla arbetsgivaren är intresserad av och letar efter olika saker och därför är det viktigt att du skräddarsyr CV:t till att passa alla olika jobbannonser, så att du framstår som perfekt lämpad för samtliga roller.

Detta gör du lättast genom att ta upp de jobbannonser som du är intresserad av. Börja med en jobbannons i taget och läs igenom den noga och stryk under alla viktiga ord. Det kan vara ord som har och göra med vad för krav på tjänsten som det finns, vilka arbetsuppgifter som du kommer att ha ellr andra typer av kompetenser som krävs eller är meriterande.

När du strukit under alla ord så gör du helt enkelt en lista med samtliga orden. Nu har du i punktform exakt vad den här arbetsgivaren letar efter och vad för nyckelord som du bör använda i texten. Skriv sedan ett CV som är baserat på de ord som står i listan och gör samma sak för alla tjänster som du söker. Nu har du ett CV som är specifikt utformat för en viss jobbannons och du kommer att framstå som extra kvalificerad.

Gör en lista över dina kompetenser och egenskaper

Nästa steg är att göra en lista över alla de kompetenser och egenskaper som är relevant eller meriterande för rollen som du söker. Det kan vara vad som helst och inte bara saker som hör till yrket, utan också andra egenskaper som kan vara relevanta men som ingen tänker på.

Förhoppningsvis så hittar du några egenskaper som få tänker på att nämna och som kommer få arbetsgivaren att haja till och tänka: “sådana egenskaper har vi nytta av”. Nu kan du helt enkelt sätta dig ned och skriva ditt CV och du kan använda några av de nyckelord från listan. Du kommer både passa perfekt för rollen men också erbjuda något som arbetsgivaren inte tänkte på först.

Dataforskare CV

Håll det kort och intressant hela vägen

Ett fel som många gör när de skriver CV:n är att de listar precis allt som de har gjort i yrkesväg och nämner alla utbildningar och arbetslivserfarenheter som de har haft. Det är verkligen inte relevant alls egentligen, eftersom att det blir alldeles för mycket och svårt för arbetsgivare att läsa. Då finns istället risken att arbetsgivaren tappar intresset och inte fortsätter att läsa CV:t.

Istället är det bättre att hålla det kort, runt 1-2 sidor räcker, och att sålla bland alla erfarenheter. Runt 4-6 relevantaoch meriterande arbetslivserfarenheter fungerar toppen. Om du har arbetslivserfarenheter inom ett jobb som inte är relevant alls för ditt nya jobb bör du inte ta med det alls, så länge som du har andra erfarenheter som är meriterande. Om det jobbet däremot är din enda erfarenhet så är det bra att ta med det ändå.

Du bör även hålla ned dina utbildningar. Det räcker med att du endast nämner dina universitetsutbildningar och utbildningar på högre nivå. Har du ingen sådan utbildning så kan du nämna din senaste examen, t.ex. din gymnasieexamen.

📌 Tips: Tänk på att du hela tiden måste hålla rekryterarens intresse igenom CV:t. Det är den som du ska imponera på i det här läget och rekryteraren tappar lätt intresset om du maler på om samma saker eller listar alldeles för mycket erfarenheter.

Tänk på hur layouten och det visuella ser ut

Sist men inte minst behöver du också fundera på vilken bild du vill förmedla till arbetsgivaren. Pålitlig och noggrann? Teknisk och analyserande? Rekryteraren kommer att få ett första intryck av dig beroende på hur CV:t ser ut. Det bör vara fint strukturerat och lättläst, samtidigt som du inte bör ha för starka färger eller ett konstigt typsnitt.

Dataforskare CV

Du förmedlar en bild av dig direkt när rekryteraren ser CV:t och om du vill jobba som dataforskare är det bättre att du använder neutrala och få färger. T.ex. fungerar vitt och blått bra tillsammans, med ett typsnitt i svart färg. Om du hade sökt en kreativ roll hade du kanske kunnat sväva ut lite mer i CV:t och använda flera färger för att visa på din kreativet. Men här är det bättre att du håller det simpelt.

Hur du bör lägga upp strukturen på CV:t

Som sagt behöver även den struktur som du använder se genomtänkt och snygg ut. Du bör ha tydliga sektioner i CV:t och där varje del får ta sig egna plats. Det bör också finnas mellanrum mellan sektionerna och texten inom alla sektioner bör vara luftiga och med mellanrum. Det gör det lättare för rekryteraren att överskåda det och läsa CV:t.

Header

I headern ska du lista alla uppgifter som rekryteraren behöver vid rekryteringen. De ska listas i en punktlista som dyker upp tidigt på CV:t så att det blir lätt att hitta. Sådana uppgifter är namn, yrkestitel, födelsedatum, telefonnummer, mailadress, hemadress och eventuellt en länk till en sida som LinkedIn. Här bör du även ha en länk till din portfolio.

Introduktion

I introduktionen så skriver du en sammanfattning av dig somm yrkesperson, det ska alltså vara en professionell sammanfattning och inte en privat sammanfattning. Vad du vill nämna i den är valfritt, men du bör nämna något om din karriär, dina kompetenser eller kanske drömmar och mål. Det ska vara saker som gör att rekryteraren känner: “den personen måste jag anställa”.

Arbetslivserfarenhet

När det är dags för arbetslivserfarenheter så listar du dem i punktform med den relevantaste erfarenheten högst upp. Du bör ta med när arbetet påbörjades och avslutades, orten du arbetade på, arbetsgivarens namn och yrkestitel. Ta även med en punktlista där du skriver saker som du fick göra på arbetet och vad du har lärt dig av det.

Utbildning

Under utbildningen så listar du alla relevanta utbildningar på samma sätt som du listade dina arbetslivserfarenheter. När den påbörjades och avslutades, lärosätets namn, orten där utbildningen fanns och vad utbildningen hette. Du behöver dock inte ta med en punktlista på vad du fick göra under utbildningen, då det inte är så relevant. Om du vill så kan du nämna om du har gått på någon relevant kurs eller liknande.

Dataforskare CV

Kompetenser

Under kompetenser så tar du med kvalifikationer, kompetenser och annat viktigt som rör ditt yrke. Du kan t.ex. ta med vilka typer av programmeringsspråk som du kan skriva i eller liknande. Om du har väldigt många kompetenser så kan du dela upp dem i flera listor med passande rubriker för att göra det lättare att läsa.

Glöm inte bort att ta med ett personligt brev och att nämna dina referenser

När du skrivit klart CV:t, läst igenom det och känner klart att ansöka så är det viktigt att du inte glömmer bort att ett personligt brev ska med också. Ett personligt brev är ett brev i löpande text som ska ge en lite djupare bild av dig. Eftersom att CV:t främst är i punktform och listar dina erfarenheter i punktform så är det personliga brevet ett ypperligt tillfälle att ge en personligare bild av dig.

Tänk dock på att den personligare bilden bara ska visa dig som yrkesperson. Du får fortfarande inte bli alltför privat här. Beskriv lite mer kring dina kompetenser, tidigare erfarenheter och liknande. Ge konkreta exempel på när du genomförde någonting eller nämn kanske att du vunnit pris i en matematik-tävling. Det finns ganska mycket som du kan ta med i det personliga brevet och det är bara din fantasti som sätter gränser.

📌 Tips: Tänk dock på att bara ta med saker som gör att du framstår som attraktiv för arbetsgivaren. Det här är som en argumenterande text varför arbetsgivaren ska anställa just dig och därför är det viktigt att du bara fokuserar på dina attraktiva egenskaper. Sådant som du är mindre bra på kan ni ta upp på intervjun.

Tänk också på att arbetsgivaren mest troligem vill ha referenser från dig. Det är ett sätt att verifiera att det du har sagt är sant och att få en bredare bild av dig från folk som känner dig. Du behöver inte lämna kontaktuppgifter till dina referenser direkt i CV:t. Det räcker med att du skriver “referenser lämnas på begäran” så förstår arbetsgivaren vad du menar. Tänk också på att fråga dina referenser innan om de faktiskt vill vara det, så att du inte lämnar ut kontaktuppgifter till någon som inte vill.

Avslutning: Så här skriver du ett riktigt bra CV för en dataforskare

Avslutningsvis så hoppas vi att du har alla verktyg som behövs för att skriva ett riktigt bra CV. Här kommer några tips och varningar som kan vara bra att ha när du skriver ditt CV. Lycka till med skrivandet!

Dataforskare CV

📌 Tips:

  • Skräddarsy CV:t efter jobbet som du söker och gör flera olika CV:n för att garantera att du blirden perfekta kandidaten för flera olika jobb.
  • Fokusera främst på dina attraktiva kvaliteter. I CV:t vill du bara sälja in dig själv och allt annat kan nu diskutera på intervjun.
  • Ta också med ett personligt brev för att rekryteraren ska få en ännu djupare och bredare bild av dig.
  • Håll det kort och tänk på att du hela tiden måste behålla rekryterarens intresse. Det gör du genom ett kortfattat CV och en lättläst och engagerande text.

⚠️ Varningar:

  • Undvik att ta med information som är irrelevant eller inte hör till jobbet som du söker nu. Det är inte så intressant att läsa om vad du jobbade på för ett jobb när du var 16 år, speciellt inte om det inte är relevant för ditt nuvarande jobb.
  • Undvik att ta med alltför privat eller personlig information som inte är relevant för arbetsgivaren. Det kan vara saker som civilstatus eller om du har barn.
  • Undvik att använda för många färger i CV:t eller göra det för plottrigt och rörigt. Här är det viktigt att du framstår som strukturerad och noggrann och då behöver också CV:t spegla det.

Skriv ett riktigt bra CV genom att använda fler av våra resurser

Om du behöver fler tips så får du gärna spana in våra andra hjälpmedel. Vi har CV-mallar, CV-exempel enligt bransch och en karriärguide som förhoppningsvis kommer att hjälpa dig på vägen.

Liknande artiklar