Komplettera ditt CV med ett personligt brev för processledare och få nästa lediga tjänst

En mångsidig och utvecklande tjänst som blir allt vanligare i dagens samhälle är processledaren. Yrket finns nämligen i alla möjliga branscher och områden och kan medföra arbetsuppgifter som skiljer sig från dag till dag.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 3 Recensioner

Ibland kan du vara ansvarig för att inspirera och engagera kollegor i form av workshops eller föreläsningar, och ibland kan du vara det högsta hönset i utvecklingen av en viss process. Så det är minst sagt ett givande yrke som knappast går att tröttna på.

För att få jobbet måste du dock skapa en fulländad och fördelaktig ansökan med både CV och personligt brev för processledare. I de dokumenten kan du ange alla dina meriter och liknande, som visar rekryteraren eller arbetsgivaren att just du är rätt person för tjänsten i fråga.

Det finns resurser på marknaden som guidar dig genom att skriva ett bra CV, men i denna artikel önskar vi snarare fokusera på det personliga brevet. Det gör vi bland annat genom att behandla dessa punkter:

 • Ett exempel på ett personligt brev för en processledare.
 • Länkar till ytterligare användbara exempel och texter.
 • En liten guide som visar hur en fördelaktig utsida kan vara avgörande i det första intrycket.
 • Genomgångar i hur du skriver varje del av brevet med exempel, tips och varningar.
 • Svar på vanliga frågor om att söka arbete som processledare.

Table of Contents

Exempel-personligt brev för en processledare

Vilmer Virtanen
Processledare

Hej!

Sedan två år tillbaka har jag haft äran att få leda ett team på sju medarbetare som processledare med inriktning stadsplanering i Stockholm. Nu är det dock dags för mig att istället följa mina personliga passioner inom miljö och klimat, och därför tror jag att den nya tjänsten i Eskilstuna kommun kan passa mig perfekt. Tillsammans kan vi, med ert engagemang och min erfarenhet och kompetens, lyfta kommunen samtidigt som den blir klimatpositiv.

Mitt intresse för klimat började, precis som för många andra, redan i skolan då vi fick lära oss om koldioxidens påverkan på ozonlagret. Mitt samiska påbrå och de släktingar som fått kämpa med klimatförändringarna har utvecklat intresset till en passion. Därför drömmer jag idag om att få bekämpa miljöförstöringen såväl privat som i min yrkesroll, så jag uppskattar och värdesätter er målsättning oerhört. Faktum är att jag tror att vi kan inspirera, peppa och hjälpa varandra extra väl bara av den anledningen.

När det gäller mitt yrkesliv har jag alltid haft en social ådra som fått mig att välja roller som fått mig att utvecklas rent kommunikativt och ledarskapsmässigt. Mina arbeten inom försäljning har gett mig en god förmåga inom kundkontakt, och mina volontärjobb inom klimataktivism har stärkt min samarbets- och initiativtagarförmåga. De uppdrag jag haft som processledare har främst fått mig att utvecklas som ledare, inspiratör, innovatör och inte minst problemlösare.

Som ni ser är mitt engagemang stort och därför hoppas jag innerligt att ni uppskattar min ansökan och ser mig som en lämplig kandidat för tjänsten. Ni får gärna kontakta mig så fort ni har ett besked!

Glada hälsningar,
Vilmer Virtanen

Personligt brev för processledare

Fler exempel och användbara texter

Det personliga brevet är, som namnet indikerar, personligt och går därför inte att applicera på flera sökande kandidater. Därför förstår vi om du inte riktigt ansåg exemplet ovan passa dig och din situation, men som tur är har vi en lösning. På vår hemsida finns det nämligen mängder av flera exempel för personliga brev och CV-exempel som kan ge ytterligare inspiration. Du kan förslagsvis vilja läsa exemplet för projektledare, chefer, administratörer, byggledare eller liknande.

På hemsidan kan du också läsa andra typer av texter som exempelvis blogginlägg, artiklar och guider. Samtliga behandlar aspekter kring att skapa en färdig jobbansökan och att söka arbete generellt, och kan därför vara till stor hjälp.

Ge ditt brev en lyckad utsida

Det kan verka svårt att påbörja arbetet med det egna personliga brevet, och speciellt när så mycket står på spel. Här kan vi dock råda dig att följa den ordning som läsaren kommer att använda för att ta del av brevet, då det säkerligen ger det mest fördelaktiga och logiska resultatet.

Det första läsaren ser när hen håller i din jobbansökan är utsidan av dina dokument, och utsidan kallas i detta fall för layouten. En processledares layout bör väcka intresse och engagera läsaren, då det ju är en viktig aspekt av jobbet, men samtidigt måste layouten vara tydlig och pedagogiskt upplagd. Undvik därför alltför krångliga designdetaljer eller distraherande färger, och välj istället en layout med raka linjer, punktlistor, lättlästa typsnitt och konkret markerade rubriker. Det medför att ditt brev blir intressant på samma gång som det är enkelt att ta del av och orientera sig i.

⚠️ Varning: Skicka aldrig in ett brev som ett intetsägande Word-format, och på så vis hoppa över detta viktiga första steg, då det kan resultera i att du uppfattas som slarvig och oseriös. Det första intrycket är trots allt ofta det viktigaste!

Ladda ner mallar till både CV och personligt brev

Om du inte är estetiskt lagd eller har framstående färdigheter inom grafisk design så behöver du inte oroa dig, då ingen förväntar sig att du själv ska skapa en layout till ditt brev. Faktum är att det bästa valet oftast är färdiga mallar. På vår hemsida erbjuder vi exempelvis flera mallar på som är helt gratis och superenkla att använda. Alla är professionellt skapta och granskade, vilket innebär att de passar utmärkt för de flesta professionella sammanhang, och de går dessutom att ladda ner i såväl Word- som PDF-format.

De mallar vi erbjuder går därtill att skräddarsy och ändra för att de ska lämpa sig för just dig och tjänsten du söker, både när det gäller färg, typsnitt, struktur, formalia och så vidare. Glöm bara inte att hålla brevet lagom långt, mellan en halv och en hel A4-sida, så att du inte ödslar för mycket av läsarens tid!

📌 Tips: Det är en mycket god idé att använda samma mall för brevet som för CV:t och de övriga dokumenten i din jobbansökan, då det visar att du är enhetlig och sammanhängande när det väl gäller.

Vässa ditt språkbruk

Nästa aspekt som läsaren kommer att lägga märke till i ditt brev är ditt generella språkbruk. Hen läser säkerligen ett par ord innan en uppfattning skapas, men det kan gå snabbare än vi tror att formulera en uppfattning baserade på tonaliteten i språket. Därför är det en bra idé att fundera på språkbruket redan innan du skriver innehållet.

Processledarens huvudsakliga uppgift är kommunicera på ett lämpligt sätt med medarbetare och samarbetspartners, så du bör visa dina kommunikativa förmågor redan i din jobbansökan. Här kan du först och främst fokusera på att uttrycka dig objektivt, utan att skryta eller verka falskt blygsam, samtidigt som du förblir positiv och ödmjuk. Du kan därtill hålla språket kort och koncist för att verka extra pedagogisk och ödmjuk i din framtoning.

Därefter kan du visa på din professionalitet via språkbruket, och här är det viktigt att du uttrycker dig korrekt utan varken slarvfel eller liknande misstag. Du kan därtill försöka hålla språket relativt formellt och med ett professionellt fokus för att undvika att bli alltför privat eller personlig. Det är trots allt ett högst professionellt dokument. Önskar du framstå som extra kvalificerad och kompetent kan du därtill använda ord och begrepp som har med yrket att göra. Det kan exempelvis handla om:

 • Ledarskap.
 • Process.
 • Engagemang.
 • Intresse.
 • Innovation.
 • Kommunikation.
 • Struktur.
 • Problemlösning.
📌 Tips: Om du vill ge läsaren intrycket av att du är en ännu bättre kandidat för jobbet du söker kan du också implementera ord som används i jobbannonsen eller företagets hemsida.
⚠️ Varning: Glöm inte att visa vem du är i språket så att du skapar en kontakt med läsaren och samtidigt upplevs som mer minnesvärd. Annars riskerar du att verka som en intetsägande arbetare i mängden!

Personligt brev för processledare

Börja med att skapa en gemenskap

När du väl inleder skrivarbetet och innehållet till brevet så gäller samma princip – att börja från början. Precis som i andra professionella möten så innebär början ditt namn följt av din yrkesroll eller titel, och det kan du ange i en rubrik eller sidfot högst upp i dokumentet. På så vis presenterar du dig tydligt, gör det lättare för läsaren att påminna sig om vem du är, och skapar en gemenskap mellan er.

Efter att du introducerat dig är det dags att fokusera på läsaren, och det gör du bäst i hälsningsfrasen. Skriv ett enkelt “hej” följt av läsarens namn, så att du visar att du anpassat brevet efter jobbet i fråga och läst på om tjänsten ordentligt. Övriga, unikare alternativ på hälsningsfraser bör du undvika då de lätt kan ta för mycket uppmärksamhet, verka för intima eller ge ett oseriöst intryck. Några sådana alternativ kan vara:

 • Kära (namn),
 • Bästa (namn),
 • Vänliga (namn),
 • Var hälsad (namn),
 • Hallå där (namn)!
 • Tjenixen (namn!!
⚠️ Varning: Om du inte hittar namnet på den ansvariga rekryteraren är det bäst att utesluta det helt och hållet, snarare än att gissa på namnet eller skriva namnet på exempelvis företaget.

Skriv en inledning

Efter att du presenterat såväl dig själv som läsaren, och hälsat ordentligt, är det hög tid att skriva själva brödtexten av brevet. Den inleder du med en så kallad inledning, vilket är en relativt kort sektion på maximalt tre eller fyra meningar som har som funktion att väcka läsarens intresse och att snabbt visa vem du är som arbetare. Inledningen behöver därtill besvara läsarens initiala frågor om dig som kandidat, och dessa kan exempelvis inkludera följande:

 • Vem är du som processledare?
 • Varför söker du den specifika rollen i fråga?
 • Hur fick du reda på tjänstens tillgänglighet?
 • Vad gör dig till en god kandidat för just vår arbetsplats eller verksamhet?

Ange därtill ytterligare info om du anser det relevant och om det finns utrymme till det, då en unik detalj eller framtoning kan vara en stor fördel. Du bör nämligen redan här, i inledningen, anstränga dig för att sticka ut och verka unik så att läsaren får upp ögonen för dig. På så vis blir du minnesvärd och ökar dina chanser i den fortsatta rekryteringsprocessen.

📌 Tips: Det kan vara en god idé att nämna företaget eller arbetsgivaren redan i inledningen för att säkerställa att läsaren förstår ditt engagemang för den specifika tjänsten samt för att visa att du lagt extra arbete på att specialanpassa din jobbansökan.

Inledningen gör sig bäst om du följer råden ovan, och ett gott exempel kan likna detta:

KORREKT
Jag har lång erfarenhet som processledare inom ett par olika branscher, HR och skola, och idag är jag villig att utöka erfarenheten till ytterligare områden. Något som jag helst arbetar för, och som jag ser som en målbild i min karriär, är jämställdhet och jämlika förhållanden på arbetsplatser. Eftersom att jag hörde från en kollega att ni på Linnéuniveristetet uttrycker liknande värderingar och en efterfrågan på en mångsidig processledare så kunde jag inte undgå att ta kontakt, då jag tror att vi säkerligen kommer att kunna samarbeta bra ihop.

Fyll på med ytterligare innehåll

Nu bör du fylla brevet med mellan två till fyra ytterligare sektioner som är extra ingående och givande när det gäller att forma läsarens uppfattning om dig. Dessa sektioner behöver nämligen behandla olika ämnen som visar att du är rätt person för jobbet samt att du har det som krävs för rollen i fråga. Samtliga bör hållas till tre eller fyra meningar var, för att inte ta upp för mycket utrymme eller tid, och behandla spännande och relevant info som exempelvis:

 • Erfarenheter från arbetslivet eller utbildningar och hur de format din karriär.
 • Kompetenser, förmågor eller liknande och hur eller när du fått dem.
 • Styrkor, drivkrafter eller personliga egenskaper och hur du använder dem i ditt yrke.
 • Värderingar, åsikter eller tankar och hur de kan kopplas till tjänsten eller arbetsgivaren.
 • Någon övrig erfarenhet och hur den varit bidragande i din karriärmässiga utveckling.
⚠️ Varning: Det finns rekryterare och arbetsgivare som inte vill veta av privat info i en jobbansökan, men vi menar att det finns sätt att komma omkring den åsikten. Det handlar om att inte blanda in sitt privatliv i en sådan professionell situation, men om du behåller ett professionellt fokus och är noga med att dra paralleller med ditt yrkesliv så behöver du inte oroa dig. Faktum är att sådan info i rätt fall ger unika meriter som läsaren värderar högt.
📌 Tips: Om du vill ses som extra lämplig, tilltalande och kvalificerad för jobbet i fråga så kan du söka inspiration till brevets innehåll från jobbannonsen eller företagets hemsida. På så vis behandlar du sådant de specifikt efterfrågar, vilket ju är toppen.

Ett exempel på en sektion som lyckas behandla privata detaljer på ett professionellt sätt och som dessutom följer de övriga riktlinjerna kan likna detta:

KORREKT
När jag började spela ishockey som femåring inleddes min personliga utveckling inom samarbete, laganda, initiativtagande, engagemang och att alltid sträva efter goda resultat. Som femtonåring blev jag lagledare och tog mig an massor av ansvar, och det gav mig en ledarskapsförmåga och ödmjukhet inför lagets kollektiva kraft som jag värderat högt sedan dess. Nu, när jag senast funderade över mina styrkor i mitt arbete som processledare, insåg jag att det till stor del har med sporten att göra. Den insikten bär jag med mig varje gång en arbetsdag eller en process verkar omöjlig eller sätter upp svåra hinder.

Personligt brev för processledare

Runda av med en avslutning

Du kanske tror att ditt brev är färdigt när du färdigställt sektionerna ovan, men i själva verket återstår det ett par saker innan brevet är klart. Avslutningen är en av dem då du måste runda av allt innehåll på ett lämpligt och trevligt sätt. På så vis förstår läsaren att ditt brev börjar lida mot sitt slut och att det är dags att förbereda sig på att skapa en slutgiltig bild av dig som kandidat.

Avslutningen behöver inte vara lika lång som de övriga sektionerna, utan det räcker med ett par korta meningar. Den bör inte heller komma med ny info eller behandla något uppseendeväckande, utan försök istället att hålla dig till punkter såsom dessa:

 • Tacka läsaren för att hen läst och engagerat sig i din jobbansökan.
 • Indikera att du har ett stort engagemang, intresse och hopp för rollen och för att få gå vidare i rekryteringsprocessen.
 • Uppmana läsaren att ta kontakt med dig inom en snar framtid.
⚠️ Varning: Avslutningen spelar en stor roll i det slutgiltiga intrycket, så var försiktig i hur du uttrycker dig. Du bör exempelvis inte ställa några krav eller verka bedjande, utan håll dig till ditt förutbestämda språkbruk så gott du kan.

En utmärkt avslutning kan se ut som detta exempel:

KORREKT
Tack för att ni tagit er tiden att läsa min jobbansökan och för att ni eventuellt överväger mig som kandidat för jobbet. Jag hoppas på att få höra från er inom kort!

Sätt punkt med en avskedsfras följt av din underskrift

Den sista saken som brevet kräver innan det är helt färdigt och redo att skickas till rekryteraren eller arbetsgivaren är en avskedsfras följt av din underskrift. Det är nämligen ett utmärkt sätt att sätta punkt för brevet då det lämnar läsaren med en bra och inkluderande känsla samtidigt som du påminner om ditt namn och vem du är.

Avskedsfrasen behöver inte egentligen vara något särskilt, utan så länge den är lämplig och professionell så bör den vara ett bra val. Några exempel kan vara:

 • Vänlig hälsning,
 • Hälsningar,
 • Med vänliga hälsningar,
 • Tack!
 • Allt gott!

Alternativ på fraser som du inte bör välja på då de lätt uppfattas som abrupta, arroganta, för intima eller oseriösa kan inkludera följande:

 • Tack för mig!
 • Det var allt!
 • Kramar,
 • Lyckönskningar,
 • Vi ses!
⚠️ Varning: Glöm inte att ange ditt egna namn efter avskedsfrasen, då en sådan aspekt är viktigt i ett brev rent generellt. Och se till att det är lätt att tyda!

Personligt brev för processledare

Sammanfattning: Komplettera ditt CV med ett personligt brev för processledare

Innan du anser din jobbansökan färdig nog att skickas in till rekryteraren eller arbetsgivaren så bör du låta någon du litar på korrekturläsa de båda dokumenten. Du bör därtill ta en extra titt på vår sammanfattning av de viktigaste tipsen och varningarna vi lyft fram i artikeln ovan, så att du inte glömmer en värdefull fördel eller begår ett onödigt misstag.

📌 Tips:

 • Optimera det första intrycket genom att ladda ner en mall för personligt brev för processledare.
 • Anpassa formalia, struktur och språk efter tjänsten du söker så att du framstår som extra tilltalande och kvalificerad.
 • Inkludera gärna sådant som efterfrågas av rekryteraren eller arbetsgivaren i brevet för att ge intrycket av att passa in extra väl och vara särskilt lämpad för rollen.
 • Försök att verka unik och minnesvärd så att du lämnar ett avtryck och därmed ökar dina chanser att gå vidare i rekryteringsprocessen.

⚠️ Varningar:

 • Håll dig kort och koncist så att brevet inte blir längre än en halv till en hel A4-sida.
 • Exkludera all info som är irrelevant, inaktuell, uppenbar, upprepande, oseriös eller olämplig på andra sätt, och fokusera istället på sådant som läsaren faktiskt vill läsa.
 • Ange gärna personliga detaljer och info som får dig att sticka ut, men glöm inte att uttrycka dig professionellt. Även ditt personliga brev ingår ju trots allt i ett professionellt sammanhang.

Få ytterligare hjälp hos oss

Om artikeln ovan gav dig värdefulla lärdomar och inspiration så kan vi nästan garantera att du kommer att finna ännu mera hjälp på vår hemsida. Där erbjuder vi nämligen en mängd resurser av olika slag som alla bidrar med insikter och kunskaper som kan göra dig till en fena på att skapa fördelaktiga ansökningar. Du kan exempelvis hitta texter, exempel och gratis mallar, och inte minst vår personligt brev- och CV-byggare som såväl underlättar som snabbar på arbetet.

Samla på dig all information du kan och skapa sedan en fulländad jobbansökan, så ska du se att nästa lediga tjänst blir din. Lycka till!

Personligt brev för processledare

Vanliga frågor och svar om att söka arbete som processledare

Fråga: Råder det stor konkurrens på arbetsmarknaden för processledare?

Svar: Just nu är det balans på arbetsmarknaden för processledare, vilket innebär att det finns ungefär lika många jobbmöjligheter som det finns sökande kandidater. Så trots att det inte råder stor efterfrågan så har du goda chanser att få ett jobb om du har en lyckad ansökan.

Fråga: Måste man som processledare arbeta inom en kommun eller offentlig sektor?

Svar: Nej, du som arbetar som processledare kan lika gärna välja att jobba för privata företag eller organisationer av olika slag. Du kan till och med frilansa och vara din egna chef, om du så önskar, och ta emot uppdrag från en mängd typer av uppdragsgivare.