Hur du skriver ett personligt brev för inredningsarkitekter på bästa sätt

Det har sällan funnits en sådan omfattande kultur kring att ha det fint, funktionellt och i övrigt bra omkring sig som idag. Det handlar såväl om hemmet och arbetsplatsen som offentliga platser, och det blir allt större efterfrågan kring att optimera de olika utrymmena på olika sätt.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

I sådana fall rycker en inredningsarkitekt in, då en sådan är mästare på att skapa utmärkta utrymmen.

Om du är en av dem som vill söka dig till yrket behöver du först genomgå en speciell utbildning och därtill skriva en fördelaktig ansökan. I en sådan bör såväl ett CV som ett inredningsarkitekt-personligt brev ingå, då de båda lyfter fram dina meriter och fördelar på tydliga sätt. Många anser att det är svårt att få till en sådan, och framför allt det personliga brevet, och därför kommer vi i den här artikeln att vägleda dig genom arbetet. Vi kommer bland annat att behandla följande punkter:

  • Ett personligt brev-exempel för inredningsarkitekter.
  • Hänvisningar till ytterligare exempel och liknande texter.
  • En guide i hur du optimerar de ytliga delarna av ditt personliga brev.
  • Omfattande genomgångar i hur du formulerar varje sektion av brevet med exempel, tips och varningar.
  • Svar på vanliga frågor om att söka jobb som arkitekt inom inredning.

Table of Contents

Exempel på inredningsarkitekt-personligt brev

Emmy Bergström

Inredningsarkitekt

Hej Nathalie Ohlsson!

Det är med hopp och iver som jag formulerar denna ansökan då jag just tagit min examen som inredningsarkitekt och länge drömt om att få arbeta med er på Indicum. Jag bor nämligen i närområdet av ert kontor och ser ibland resultaten av era projekt, vilket inspirerar mig och min kreativa personlighet oändligt. Själv tror jag att jag kommer att vara en tillgång till ert team då jag har en lång bakgrund inom miljö- och hållbarhet och flera erfarenheter inom projektledning.

Om jag först behandlar min bakgrund vill jag belysa mitt intresse för hållbarhetsfrågor då jag alltid brunnit för second hand, återvinning och funktionalitet i samband med skönhet. Detta har format mitt mode och min stil, bland annat, och därtill lett mig in på en gymnasieutbildning som utvecklade mina kunskaper inom ämnet. Därefter har jag låtit intresset forma mitt hem och valen jag gjort i mitt arbetsliv, då jag alltid strävat efter att få jobba med material och metoder som gynnar såväl resultatet som vår planet. Precis som ni på Indicum, alltså!

Jag bryr mig dock om mer än hållbarhetstänket i mitt arbete, då jag dessutom är en fena på design och produktion. Mina arbetslivserfarenheter och mina utbildningar har visat att just kreativitet, nytänkande och problemlösning är mina främsta förmågor, och jag har därtill alltid haft en styrka inom kommunikation. Det har alltid varit lätt för mig att samarbeta, kompromissa och att vara flexibel i min jargong med andra.

Som avslutning vill jag tacka får er visade uppmärksamhet och för att mitt förslag möjligtvis övervägs. Jag ser fram emot att få höra från er inom kort!

Med vänlig hälsning,
Emmy Bergström

inredningsarkitekt personligt brev

Ta del av fler exempel och liknande texter

Det är inte lätt att hitta ett exempel som prickar in precis din specifika situation, så vi har stor förståelse för att exemplet ovan inte var för dig. I sådana fall finns dock vår hemsida till tjänst då den erbjuder en mängd ytterligare personligt brev- och CV-exempel inom liknande områden. Du kan förslagsvis läsa vårt CV-exempel för arkitekter, projektledare, grafiska formgivare eller konstnärer rent generellt. Om du just tagit examen eller avslutat dina studier kan du därtill få inspiration av vårt exempel för nyutexaminerade.

Förutom exemplena erbjuder vi även andra texter som kan vara till stor hjälp inför ditt skrivarbete. Dessa kommer i form av blogginlägg, artiklar och guider och samtliga djupdyker i de olika aspekterna kring att skapa en jobbansökan och söka jobb.

Ge ett gott första intryck med en lämplig utsida

När du samlat på dig lite inspiration och känner dig redo för att skapa ett eget personligt brev bör du först fundera på hur du vill framstå inför läsaren. Det är nämligen inte innehållet, eller texten, som avgör läsarens första intryck av dig, utan utsidan.

Utsidan kan även kallas layout och den är det första som läsaren lägger ögonen på, och den kan därtill påverka innehållet på flera sätt. Börja därför gärna i den änden så att du försäkrar dig om att läsaren väljer att ta del av och sedan imponeras av just ditt personliga brev. Ett dåligt utformat personligt brev kan till och med hamna i soporna innan det blir läst!

Precis som för CV:t är det viktigt att layouten visar på en balans mellan att väcka intresse och verka minnesvärd, och att underlätta läsningen och verka professionell. En inredningsarkitekt behöver framför allt kunna hitta och visa upp den balansen, då sådana beslut behöver tas i arbetsrollen på daglig basis. Försök därför att hitta en layout som har uppseendeväckande färger och designinslag, men som förblir lättläst och överskådlig med ett tydligt typsnitt och liknande.

📌 Tips: Om du vill försäkra dig om att layouten blir fördelaktig och du ger ett gott första intryck kan du använda och ladda ner våra färdiga mallar för inredningsarkitekter. De är alla helt gratis och går att anpassa så att de lämpar sig extra väl för just dig och din situation.
⚠️ Varning: Välj inte en helt ny mall till ditt personliga brev, utan se till att den matchar den du valde till ditt CV. Alla dokument som ingår i din ansökan bör trots allt vara enhetliga och tydligt kopplade.

Format och struktur

Något som hänger samman med såväl layouten som innehållet, och som du därför bör fundera på innan du skriver brevet, är brevets format och struktur. När det gäller formatet är det viktigt att brevet har en lagom längd, på mellan en halv och en hel A4-sida, samt att du använder ett lagom stort typsnitt, breda marginaler och luftiga styckeavstånd.

Strukturen är inte mycket flexiblare, utan det finns endast en struktur som erbjuder ett bra flöde i texten och en tydlig röd tråd. Den ser ut som följande:

  • Rubrik eller sidfot med namn och yrkestitel.
  • En hälsningsfras.
  • En inledning.
  • Ytterligare sektioner som behandlar olika teman och områden.
  • En avslutning.
  • En avskedsfras följt av en underskrift.
⚠️ Varning: Det är sällan en bra idé att avvika från formatet eller strukturen då det kan innebära att du riskerar att verka rörig eller till och med okvalificerad för jobbet. Du kan sticka ut på andra, mer lämpliga sätt.

Språkbruk

Det finns en sista sak du behöver tänka igenom innan du skriver brevet, som också hänger samman med både innehållet och layouten, och det är språkbruket. Det är nämligen viktigt att anpassa språket då det kan påverka läsarens syn på dig, din kompetens och hur väl du passar in i rollen eller på företaget.

Inredningsarkitekter måste som sagt balansera mycket i arbetet, och där ingår en god kommunikation och en bred kompetens. Börja därför gärna med att verka tilltalande och trevlig som person. Försök att alltid uttrycka en positivitet och ödmjukhet, samt en objektivitet för att undvika att verka skrytig eller olämplig på andra sätt. Håll också språket kort och koncist så att du inte tar upp för mycket av läsarens tid och så att du håller brevet lättläst och tillgängligt.

Därefter kan du fokusera på att visa din kompetenta sida genom att skriva korrekt, utan slarvfel, talspråk eller något annat misstag. Du kan därtill se till att hålla ett professionellt fokus genom hela brevet så att du inte går in på alltför personliga detaljer eller behandlar sådant som inte är relevant i ett jobbsökningssammanhang. Tänk att det du skriver ska ha med din karriärmässiga utveckling eller din yrkesmässiga kompetens att göra!

Till sist kan det även vara en god idé att få läsaren att associera dig med inredningsarkitekt-jobbet genom att använda ord och begrepp som används i branschen. Några exempel kan vara följande:

  • Miljö.
  • Rum.
  • Kreativitet.
  • Logik.
  • Funktionalitet.
  • Uppdrag.
  • Projekt.
  • Kunder.
  • Samarbetspartners.
  • Arkitektur.
⚠️ Varning: Försök att visa din personlighet och vad som gör dig unik i språkbruket utan att rikta fokuset till ditt privata jag eller sluta vara professionell.

inredningsarkitekt personligt brev

Påbörja ditt personliga brev rätt

Nu närmar det sig äntligen tidpunkten då du får skriva brevet, och här gäller det att börja i rätt ände för att du ska undvika upprepningar och lättare kunna hålla ett bra flöde i texten. Det underlättar även i de flesta fall att skriva i den ordningen som läsaren kommer att läsa brevet i.

Alla personliga brev måste inledas med ditt namn och yrkestitel, precis som i andra första professionella möten, och det kan du antingen ange i en rubrik eller som en sidfot högst upp i brevet. På så vis introducerar du dig och bjuder in läsaren på ett trevligt sätt redan innan ditt brev påbörjats.

Därefter är det dags att skriva själva innehållet till brevet, och det gör bäst genom att börja med att hälsa på läsaren. Ett vanligt “hej” är oftast det bästa alternativet då det är enkelt, förväntat och lämpligt i ett så professionellt sammanhang. Andra alternativ på hälsningsfraser kan lätt verka för intima, abrupta, antagande eller rent av löjeväckande. I följande lista ger vi några exempel på sådana:

  • Käraste (namn),
  • Var hälsad (namn),
  • Angenämt!
  • God dag!
  • Tjenare!
  • Hallå!
📌 Tips: Ange gärna den ansvariga rekryterarens eller arbetsgivarens namn i hälsningsfrasen, då det skapar en bra gemenskap mellan er och visar på att du är påläst om tjänsten. Namnet står nästan alltid i jobbannonsen eller på företagets hemsida.

Inledning

Efter din korta presentation och hälsningen inleds själva brödtexten i brevet, och då i form av en inledning. I ett bra personligt brev för inredningsarkitekter ska inledningen vara mellan tre och fyra meningar lång då den har som funktion att fånga läsarens uppmärksamhet och annars kan bli så pass utdragen att du misslyckas med uppdraget. Det brukar dock inte vara några problem då du inte behöver ägna utrymme åt att presentera dig i form av ditt namn, ålder, härkomst eller liknande. Det är mer aktuellt att gå in på professionella detaljer direkt.

Ett utmärkt sätt att formulera inledningen är genom att besvara läsarens initiala frågor. Dessa kan för en rekryterare av en inredningsarkitekt exempelvis vara följande:

  • Hur är du rätt person för rollen?
  • Varför söker du det här jobbet?
  • Vad gör att du söker jobb hos just oss?
  • Hur hörde du talas om den lediga tjänsten?
⚠️ Varning: Det är viktigt att få med mycket information på kort tid i inledningen, så spara alla detaljer till de övriga sektionerna i ditt personliga brev.
📌 Tips: Många rekryterare och arbetsgivare uppskattar att du nämner företaget eller arbetsplatsen redan i inledningen då det visar att du anpassat ditt personliga brev och att du är väl påläst om jobbet i fråga. Det visar även på en iver som kan vara guld värd.

Ett exempel på en inledning för en inredningsarkitekt som fungerar jättebra kan se ut så här:

KORREKT
Som licensierad och erfaren inredningsarkitekt blev jag positivt överraskad när jag såg er jobbannons på Indeed.com, då jag är nyinflyttad till Göteborg från östkusten. Jag har framför allt arbetat med mindre projekt med privatpersoner tidigare, men jag känner mig mer än redo för att ta mig an andra typer av utmaningar och därmed utvecklas som arkitekt tillsammans med era etablerade medarbetare. Det finns få saker som driver mig mer än inspirerande samarbeten, spännande projekt och nytänkande kunder.

inredningsarkitekt personligt brev

Inkludera ytterligare personligt brev-sektioner

Förutom inledningen krävs det ytterligare sektioner i ett personligt brev för inredningsarkitekter, då de ger dig tillfälle att gå in på djupet av och utveckla informationen du angav i inledningen eller i ditt CV. Det brukar vara lagom med mellan ett par och fyra sådana sektioner, och samtliga bör vara tre eller fyra meningar långa för att inte bli för omfattande.

Några exempel på vad du kan behandla i sektionerna kan vara följande:

  • Tidigare erfarenheter och vad de givit dig i ditt yrkesliv.
  • Kompetenser, kunskaper och liknande samt när och hur du fått dem.
  • Styrkor, drivkrafter, egenskaper och liknande samt hur de passar i jobbet.
  • Värderingar, åsikter eller tankar samt hur de hänger samman med tjänsten eller företaget.
  • Personliga erfarenheter som varit givande i ditt yrke eller din karriärmässiga utveckling.
📌 Tips: Om du vill få läsaren att tro att du passar in på företaget extra väl kan du anpassa innehållet i sektionerna enligt vad de efterfrågar eller värderar högst. Det tar du enkelt reda på genom att läsa jobbannonsen eller företagets hemsida en extra gång.
⚠️ Varning: Vissa rekryterare och arbetsgivare ser det som olämpligt att ange privat information i både CV:t och det personliga brevet, men vi vill påstå motsatsen så länge du gör det på rätt sätt. Om du anger informationen med ett professionellt fokus så kommer den säkerligen snarare ses som en merit.

En kortfattad sektion i ett personligt brev för en inredningsarkitekt som lyfter fram privata detaljer men på ett professionellt sätt kan exempelvis se ut som följande:

KORREKT
Något som också kan vara bra att känna till om mig och min karriärmässiga historia är att jag vågar drömma. Jag drar mig aldrig från att ta mig an stora utmaningar eller att tro på en vision som för andra kan verka omöjlig, vare sig när det gäller en designidé eller ett samarbete. Det är viktigt för mig att alltid hålla en positiv framtoning och att kämpa för att vissa saker faller på plats trots hinder på vägen.

Avsluta det personliga brevet med en påminnelse

När du tycker dig fått med all meriterande och intressant information om dig själv som inredningsarkitekt, om hur du lämpar dig för företaget eller tjänsten du söker, samt vad som gjort dig till den du är i ditt arbete idag, så är det dags att runda av brevet med en avslutning. Den behöver inte vara lika lång som de tidigare sektionerna då den inte direkt anger ny information, utan det räcker med ett par kortfattade meningar.

I de flesta fall är det lämpligast att använda avslutningen till att tacka läsaren för visad uppmärksamhet och för att hen läst din ansökan, och genom att visa ett engagemang och iver för att potentiellt få jobbet du söker. Avslutningens viktigaste funktion anser vi även vara att uppmana läsaren att ta kontakt med dig, då det ibland behövs en liten påminnelse.

⚠️ Varning: Ställ inga krav och ta inte ut några vinster i förskott i din avslutning, men akta dig samtidigt för att verka bedjande eller falskt ödmjuk. Håll ditt språkbruk lämpligt istället.

En avslutande sektion som passar utmärkt i ett inredningsarkitekt-personligt brev kan likna följande:

KORREKT
Hoppas att ni finner mig och min ansökan intressant och att ni överväger mig för den lediga tjänsten. Jag tackar så mycket och väntar ivrigt på att få svar från er inom en snar framtid.

Avskedsfras och underskrift

Vad som till sist sätter punkt för ditt personliga brev är en avskedsfras följt av din underskrift. I avskedsfrasen behöver du inte ange läsarens namn, eftersom att det redan är etablerat sedan hälsningsfrasen och eftersom att du ska följa frasen med ditt egna namn, men däremot måste du följa riktlinjerna för hälsningsfrasen på andra sätt till din avskedsfras. Den behöver exempelvis vara lämplig och professionell, och visa på en seriositet. Några exempel på lämpliga alternativ kan därför vara följande:

  • Vänlig hälsning,
  • Med vänliga hälsningar,
  • Många hälsningar,
  • Allt gott!
  • Tack!

Alternativ som inte passar i sammanhanget på grund av att de lätt kan anses vara oseriösa, för intima, abrupta, arroganta eller olämpliga på andra sätt kan likna dessa:

  • Tjohej!
  • Hejdå!
  • Vi ses på intervjun!
  • Hörs snart!
  • Kramar,
  • Varma hälsningar,
📌 Tips: Se till att du väljer en avskedsfras som passar med din personlighet och det resterande språkbruket, då du ju vill lämna läsaren med ett lika gott intryck som du gav från början.

inredningsarkitekt personligt brev

Sammanfattning: Hur du skriver ett personligt brev för inredningsarkitekter

Innan du ser ditt personliga brev som fulländat rekommenderar vi dig att låta någon du litar på korrekturläsa det och därtill att du kontrollerar så att du tänk på de viktigaste tipsen och varningarna som vi angett i denna artikel. På så vis optimerar du brevet genom att undvika de vanligaste misstagen och komma ihåg de bästa råden.

📌 Tips:

  • Ladda ner en färdig mall för att säkerställa att din layout skapar ett så bra första intryck som möjligt.
  • Använd ett format, struktur och språk som lämpar sig för jobbet, så att du framstår som mer kvalificerad och tilltalande.
  • Ta reda på vad företaget eller arbetsgivaren efterfrågar och använd det i ditt brev för att förtydliga att du är rätt person för jobbet du söker.
  • Var gärna unik i brevet så att du blir minnesvärd och ökar dina chanser att gå vidare i rekryteringsprocessen.

⚠️ Varningar:

  • Akta dig så att du inte skriver information som är alltför personlig, oseriös, falsk, upprepande, uppenbar, irrelevant eller olämplig på andra sätt.
  • Undvik att avvika från den rekommenderade längden på brevet, vilket är mellan en halv och en hel A4-sida.
  • Se till att hålla ett professionellt fokus genom hela texten, då brevet ju ska ingå i ett högst professionellt sammanhang.

Sök efter mer hjälp hos oss

Det är sällan en enkel uppgift att skriva ett lyckat personligt brev, trots vägledande artiklar såsom den ovan, så därför förstår vi om du vill söka efter ytterligare stöd inför ditt egna arbete. Sök dig då vidare på vår hemsida där vi kan fortsätta assistera dig genom skrivarbetet med inspirerande texter, exempel och mallar som är helt gratis. Vi erbjuder därtill en personligt brev- och CV-byggare som kan underlätta arbetet en hel del.

Optimera ditt personliga brev genom att vässa dina kunskaper inom att skapa en fulländad ansökan redan idag, och se till att du får nästa lediga jobb. Lycka till!

inredningsarkitekt personligt brev

Vanliga frågor och svar om att skriva ett inredningsarkitekt-personligt brev

Fråga: Vilken lön ska jag be om i mitt personliga brev för inredningsarkitekter?

Svar: Det är nästan aldrig lämpligt att ge ett löneförslag i ett personligt brev, såvida inte rekryteraren specifikt ber om det, utan det brukar vara en diskussion som blir av under senare skeden av rekryteringsprocessen. Dock kan det vara bra att känna till att en inredningsarkitekt tjänar en snittlön på 39 900 kronor i dagens Sverige.

Fråga: Vilka kunskaper måste jag ange i mitt inredningsarkitekt-personliga brev?

Svar: Det finns inga regler för vad du måste ha med i ditt personliga brev som inredningsarkitekt, trots att de flesta arbetsgivare efterfrågar särskilda kompetenser och erfarenheter, men det kan vara en god idé att komplettera den lista på hårda kompetenser du angav i ditt CV med mjuka sådana som ofta premieras hos inredningsarkitekter. Det kan exempelvis vara kreativ, logisk, lyhörd, noggrann, flexibel, nytänkande, kommunikativ, lösningsorienterad och självgående.